nabore.bg

Тежката дума

Пременил се Илия: В новия парламент – нищо ново

Нищо чудно да видим купуване на депутати на парче и крехък кворум

 

Гледам избрания парламент и се чудя какво ново виждат в него освен номера му. Все същите стари муцуни, преоблечени в други екипи. Вярно, 8 групи са доста, но не са рекорд, както твърдят някои, които не познават най-новата ни история. В 40-ия парламент от 2005 до 2009 г. партиите и коалициите първоначално бяха 7, но от НДСВ се пръкна Българска нова демокрация и станаха 8. Така че – нищо ново под слънцето.

ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” си ги знаем от четири мандата. Новост ли са останалите? Реформаторският блок според мен не. В 41-ия парламент имаше Синя коалиция,

 

сега е сменено само името

 

„Новите” лица там са Меглена Кунева и Касим Дал. Но двамата и тогава участваха в управлението, само че от други отбори. Той бе депутат от ДПС, тя министър по европейските въпроси от НДСВ.

Ами АБВ? Георги Първанов беше до преди три години президент, а преди две – кандидат за лидер на БСП. Съратникът му Ивайло Калфин се надяваше да го наследи на поста държавен глава с помощта на левицата и на ДПС. Но не ги огря и заедно Румен Петков и с-ие, другите обидени от Станишев, те основаха новата формация – само и само да не изпаднат от каруцата на властта.

Третата порция „нови лица” са в Патриотичния фронт: Красимир Каракачанов, участник с три коалиции в трети парламент; Ангел Джамбазки, общински съветник от ГЕРБ, евродепутат от „България без цензура” и сега народен представител от трета формация. Партньорът им Валери Симеонов пък с телевизията си СКАТ вкара „Атака” в парламента през 2005 г. Но и той като Първанов се скара с бившия си съюзник и кумец Волен Сидеров и затова направи нова партия.

При „България без цензура” всичко е ясно. Има една група избиратели – около 5-10 процента, която гласува за екзотични кандидати. Първо за Жорж Ганчев, после за Яне Янев, сега за Николай Бареков и сестрата на Ковачки.

Но старите муцуни не са цялата беда. Лошото е, че техните

 

лични дрязги затрудняват

 

съставянето на каквато и да е коалиция. Как си представяте БСП да се съюзи с АБВ или Симеонов със Сидеров? Те не могат да се гледат. Иначе най-принципната коалиция би било обединение на партиите, които са срещу ДПС – ГЕРБ, Патриотичният фронт и „Атака”. Трите формации имат 124 места, но освен непоносимостта към кума си Волен Сидеров изпитва омраза и към Бойко Борисов, който му открадна депутати по време на управлението си. И което е непростимо – прибра с тях и държавната субсидия, която им се полага, и така им плати, без да си бърка в джоба. Както виждате и чувате, за подобна комбинация даже не се споменава.

Единствената друга възможност остава ГЕРБ да привлече в политическия си харем освен Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Там обаче потенциалните невести са няколко и всяка от тях се държи като примадона. Една не иска Борисов за премиер, друга предпочита да гледа отстрани, трета няма търпение да му пристане… Освен това не е ясно как ще погледнат патриотите на присъствието на Касим Дал и Корман Исмаилов в ръководството на реформаторите.

Има и трета възможност, която не изключвам – разпадане на парламентарни групи и покупка на депутати на парче, както направи Борисов през 2009 г. ББЦ и реформаторите са първите, заплашени да се разпаднат от центробежни сили, както стана с партийката на Яне Янев преди една петилетка. Но такова мнозинство ще е аритметично, а не принципно.

Предишната Тройна коалиция бе съставена под натиска на президента, но тогава Станишев беше негова креатура. Сега е обратното – президентът е подставено лице на Борисов и надали може да му повлияе. По тези причини се съмнявам, че лесно ще се състави правителство. Дори да стане, животът му, както и този на парламента, няма да е дълъг. Съмнявам се, че новото Народно събрание ще изкара пълния си мандат.

 

Крум БЛАГОВ, вестник „Златна възраст”


Крум Благов

Крум Благов