nabore.bg

Тежката дума

Предизборно: Да не давамe властта на „симеончовци”!

Въпроси към всеки - пак ли ще се срамуваме от управленците си, пак ли ще страдаме от тях?

 

Миналите през властта политици от всички цветове донесоха на България разруха и бедност 

Снимка Александър Беленски


Като дете, когато се поизхвърлях в исканията си, моята баба, като  пловдивчанка, ме предупреждаваше: ”А-а, ти много искаш, да не си на Хаджи Калчо щерката!” (Хаджи Калчо е тежък пловдивски търговец-кожухар и лихвар-банкер, но също и благодетел, и дарител. Легенди се носят за неговото богатство, свързано  с изумителна спестовност и със щедрост. Хаджията давал пари за църкви, за свободата и народното дело. Посещавал болния Левски, дал много пари на Бенковски за въстанието.Позволил си да съветва  даже Стефан Стамболов, когато го видял,че си пали цигарата с три клечки кибрит. Според него първият човек в държавата трябва да дава пример за пестеливост. Стамболов бил възхитен от мъдростта на Хаджи Калчо). Баба Петра продължаваше с възпитанието,че „Всяка жаба трябва да си знае гьола!” и „Всеки трябва да се простира според чергата си”. И на брат ми, когато също прекаляваше с желанията си, мама му напомняше: „Ама ти искаш да си живееш като Симеончо!” (Така народът наричал Симеон Втори и смятал, че „царският син живее царски живот”). Такива поучения, родени от народни митове и легенди за богаташи и царе, са слушали често поколения българи. 

   Но дойде друго време – „преходно”! На какво ли не се нагледахме през тоя 30-годишен „демократичен преход”! Какви ли не хора се домогнаха и участваха във властта! Резултатите са налице – виждаме страната ни на какво прилича! Станахме най-бедната държава в Европейския съюз. Разбрахме какво е разруха, неуправия, безработица, падение, недоимък, неуправия… Време е  да не затъваме повече!

   Днес у нас има много и стават все повече тия управници - „симеончовци”, които още влезли-невлезли във властта, вече живеят с чувството, че са се родили с нея, че тя им принадлежи и вечно ще бъде тяхна. Голямо, преголямо самочувствие имат тия властолюбци, демонстрират го навсякъде и във всичко! Не знаят, че хората ги възприемат по различен начин, противоположен на тяхната представа за личната им особа, за действията им, за резултатите от тяхното управление. Тези, които се въртят около управниците, също се възползват от властта. Те имат изгода да ги залъгват, да им създават лъжлив, измамен имидж. Внушават им, че са харесвани и обичани. Няма кой да върне на земята тия   „симеончовци”, да ги накара да се огледат в истинско огледало и да видят реалните си образи, да разберат, че грешат. 

 При истинската демокрация  властта  се  дава само на този, който я заслужава, който ще оправдае надеждите на хората. Пак дойде моментът  отново  да  си избираме управници. Ако и сега не се ориентираме  правилно, ако не  преценим хората, които се готвят да влязат във властта, нищо добро не ни чака. Пак ли ще се срамуваме от управленците, пак ли ще страдаме от тяхното неможене и незнание?

  Има много обезверени хора, разочаровани от различните правителства и от народните представители. Техните убити надежди са толкова големи, че те са се отказали даже да гласуват. Мнозина не виждат как и кои могат да изправят държавата ни на крака, да я вкарат в правия път. Неверниците в бъдещето на България през тези тридесет години се умножиха заради „симеончовците”, заради управниците, които уреждат себе си. Заради тяхното „его” загубихме сигурността си, че  ще  стане пак животът  у нас спокоен и сигурен, че  няма да  бягат децата и внуците ни в уредените държави по света.

  Кои от кандидатите за властта ще върнат вярата на хората? Кои ще ги убедят да гласуват? Това не могат да направят онези управници, които са се доказали като мислещи и работещи САМО ,ЗА СЕБЕ СИ, ЗА СОБСТВЕНОТО СИ БЛАГОПОЛУЧИЕ! В морето от партии и коалиции дано успеем да се ориентираме правилно, дано преценим добре кандидатите, на които ще се доверим!

         Да мислим трезво, да преценяваме вярно и да не даваме власт на „симеончовци”!   

 

Петра ТАШЕВА