nabore.bg

Архивите са живи

Минало незабравимо: Преди 30 години от клон на БНБ задигат 180 бона

Бъдещият премиер Димитър Попов осъжда грабителите на смърт

 

Петък, 25 януари 1984 година. Часът е около 20,30. В пресечка до сградата на тогавашния клон на БНБ в Хасково е паркирала “Лада 1600” с кърджалийска регистрация 75-49. Пред банковия клон спира инкасова кола на „Търговия на едро”. От нея най-напред излиза Стамо Кралев с огромна брезентова торба. От другата врата на автомобила се измъква и касиерката Тонка Бахчеджиева. Тя трябва да позвъни на охраната на банковия клон. В този момент изневиделица

 

от тъмното изскачат двама мъже.

 

Единият удря с метална щанга гарда бай Стамо и го поваля на земята с няколко професионални боксови удара. Другият мъж мигновено грабва голямата торба. В нея има точно 182 829 лв.

„Ей, какво правите, бе?” – пита постовият служител на БНБ Георги Тенчев, който междувременно излиза навън – без фуражка, с ръце в джобовете. Тенчев прави опит да извади пистолета си, но също

 

получава няколко удара

 

 от апашите и пада на земята в безсъзнание. Нападателите изчезват с парите в неизвестна посока.

Двадесет минути след грабежа милицията в Хасково е вдигната на крак. В 21,30 часа екипите под наблюдението на шефа на криминалистите полковник Георги Тишевишки и началника на следствения отдел полк. Тенчо Атанасов започват оглед. В 2 ч. след полунощ и армията блокира определените зони, а из града вече и пиле не може да прехвръкне. В 3,30 ч. пристига дежурна група с 10 експерти от София. Още същата нощ са разпитани десетки криминално проявени, както и някои хора имащи пряка и косвена връзка с престъплението. Пред входа на банковия клон са намерени щангата, маската на единия обирджия и перука.

На другия ден в 8,00 ч. по градския радиовъзел било направено важно съобщение – гражданите, които знаят или са видели нещо, свързано с грабежа, да позвънят на тел. 166. Пръв се обадил обитател на вилна зона „Куба”. Той съобщил, че в двора на ТПК „Тих труд” има

 

изоставена тъмносиня „Лада 1600”.

 

 Милицията веднага открива собственика й Неделчо Стоянов. Той заявил пред органите, че вечерта оставил возилото си в гаража на ул. „Булаир”, а на сутринта намерил клетката отворена и празна. Стоянов обаче занулил вечерта километража и когато колата била намерена, същият показвал 10 км – точно колкото е разстоянието от гаража до банката и двора на „Тих труд”. Стоянов бил поставен под външно наблюдение, което не след дълго дало резултат – в кръга на заподозрените за грабежа попаднал неговият познат Веселин Славчев. Той пък често бил в компанията на Стефан Атанасов, който също влязъл в списъка на предполагаемите апаши.

Но истинският пробив в разследването станал съвсем случайно. На 8 април на Централна гара в София старшина

 

спрял за проверка очевидно пиян хасковлия.

 

От дума на дума той разказал, че негов познат навремето имал перука. Столичният милиционер преценил, че това може да се окаже полезно за случая в Хасково. Бившият собственик на изкуствената коса веднага познал аксесоара и споделил, че преди време го подарил на Веселин Славчев. За да не го сплаши, милицията чрез военните призовала Славчев запас и го арестувала във войнишката униформа. Ден по-късно закопчали и съучастника му Стефан Атанасов.

Двама си признали, че сложили откраднатите пари в пластмасов бидон и го заровили в двора на вилата на Веселин. Но тъй като парите се намокрили от дъждовете, наложило се да ги сушат на калорифер, да ги напъхат в по-здрав бидон и да го скрият във вилата на Стефан. От ограбените близо 190 000 лв. липсвали 4330.

 

По искане от ЦК на БКП

 

 и Комсомола срещу двамата обирджии в Хасково е организиран публичен процес. Делото се гледа при открити врата в Дома на техниката пред над 2000 души. Държавното обвинение настоява за смъртни присъди. Защита пледира за 20-годишен затвор – колкото се полага за обир според тогавашния Наказателен кодекс. Но прокуратурата внася още едно обвинение –

 

опит за убийство

 

на  охранителя Стамо Кралев и на постовия милиционер пред банката Георги Тенчев.

На 21 юни 1984 г. Окръжният съд в Хасково постановява по 20 години зад решетките на двамата обирджии. Обвинението протестира присъдата пред Върховния съд и той им отрежда смъртно наказание.

Любопитен факт е, че в 5-членния съдебен състав е и Димитър Попов, който след години става министър-председател на България. Смъртните присъди са потвърдени от Държавния съвет. Веселин Славчев и Стефан Атанасов са разстреляни на 25 октомври 1984 г. И до днес гробовете им са неизвестни.

 

Валери БОЯНОВ  


Екшънът на грабежа станал в самия център на Хасково

Екшънът на грабежа станал в самия център на Хасково

Бъдещият премиер Димитър Попов бил в съдебния състав, който произнесъл смъртната присъда на крадците

Бъдещият премиер Димитър Попов бил в съдебния състав, който произнесъл смъртната присъда на крадците

Старата сграда на банковия клон на БНБ в Хасково

Старата сграда на банковия клон на БНБ в Хасково

Хората от милицията бързо тръгнали по следите на престъпниците

Хората от милицията бързо тръгнали по следите на престъпниците

В акцията по задържането на апашите се включили значителни групи от криминалисти

В акцията по задържането на апашите се включили значителни групи от криминалисти