nabore.bg

Лични драми

Поп Пунчо – един народен будител от Северозападна България

В тези тежки за България дни да си спомним селския свещеник преписвал на газениче дума по дума Паисиевата история

 

Някои сигурно ще ме попитат: „Защо сядаш да пишеш, след като всичко, ама всичко, е писано и описано за поп Пунчо Куздин от ломското село Мокреш?” Отговорът ми е съвсем кратък и конкретен: „Един ред да се напише за този велик българин е нещо велико! Само споменаването на името му буди възхищение и преклонение!”

Днес преса, радио, телевизия, интернет, непрекъснато ни заливат с всевъзможна информация. Почти няма медия, която да не привлича своите читатели с интересни, ама супер пиперливи и пикантни истории. Колкото едно убийство е по-загадъчно и тайно, толкова става по-интересно. Няма медия, която да не показва по-няколко голи или полуголи снимки на „мацки”. В Горни Лом хора загинаха, близките им се тръшкат и реват, не знаят на кой свят са, а една репортерка тръгнала с микрофон и камера интервюта да взема. Майка на загинал син казваше в разговор между съседки: „Така бях упоена с лекарства, че не помня какво съм казала. Не можах дори да се разплача!”

Хората се нагледаха на насилие, секс и какво ли не още по телевизиите. Отвориш телевизора - пътна катастрофа, изнасилване, кражби...Минаваш на друга телевизия - хайде пак нещо подобно! Да не говорим за политиците- вече им запомнихме прическите, маниерите, приказките. Е, да не си кривя душата има няколко телевизии, които си харесвам - музикалните! Пусна си канала, слушам музика и забравям, че токът поскъпна от вчера, парното също...

Много, ама много си „ харесвам” това 25 годишното демократично общество! Ние пенсионерите научихме много „демократични”, побългарени думи. Та сега съм си наумил да събирам непознати за мене и поколението ни думи.

Та уважаеми читатели, драги набори!

Великият поп Пунчо не е писал за пари, за слава. На газениче дума по дума е преписвал историята на Паисий Хилендарски, рисувал и мечтал за друга България. Трудно е дори да си представим времето в което е живял Пунчо. Време на тежко турско робство. На безвластие и насилие.

Още в началото казах и повтарям - поп Пунчо е истински достоен син на майка България! Достоен народен будител! Нека тези дни си спомним за него и сведем глава!

 

 Стефчо КИРИН

 


Страница от дамаскина на поп Пунчо

Страница от дамаскина на поп Пунчо

Икона подарена от семейството на Симеон Къчов на църквата

Икона подарена от семейството на Симеон Къчов на църквата "Св. Никола" село Мокреш