nabore.bg

Свят широк

Полският парламент одобри понижаване на пенсионната възраст

Тя ще бъде намалена от 65 на 60 години

 

Долната камара на полския парламент одобри намаляване на пенсионната възраст от 65 на 60 години. Според икономисти това ще увеличи бюджетния дефицит и ще намали икономическия ръст на страната.

Намаляването на пенсионната възраст за мъжете беше едно от големите предизборни обещания на партията на реда и справедливостта. Икономисти и опозицията обаче критикуват хода като твърде скъп и освен това го определят за антиевропейски, тъй като в ЕС тенденцията е за плавно увеличаване на пенсионната възраст, поради увеличаващата се продължителност на живота. Предишният кабинет на страната, който бе центристки ориентиран, прие пенсионна реформа, която имаше за цел да облекчи натиска върху бюджета от страна на пенсионната система. Реформата постановяваше плавно увеличаване на пенсионната възраст за мъжете и жените до 67 години до съответно 2020 и 2040 година.

Сегашният кабинет изчисли, че понижаването на пенсионната възраст, което трябва да стане в периода 2016-2019 ще струва на бюджета 9,6 милиарда долара или 2,2% от БВП на страната.

Реформата вероятно ще влезе в сила от октомври 2017-та. Преди това обаче законът трябва да бъде одобрен и от Сената, който е контролиран от управляващата партия, и да бъде разписан от президента Анджей Дуда. Населението на Полша наброява 38 милиона души и е сред най-бързо застаряващите нации в Европа.