nabore.bg

Свят широк

Учените: Политическите „ляво” и „дясно” се крият в структурата на мозъка

Скенер може да определи партийните пристрастия на всеки човек 

 

Главният мозък на хората с десни или леви политически възгледи е устроен по различен начин, съобщиха британски учени в свое изследване. До извода са стигнали професиро от Университетския колеж в Лондон, след като са сравнили данните от сканирането на мозъка на 90 студенти и двама депутатите от парламента - един от дясната Консервативна партия и един от лявата Лейбъристка партия. Учените са установили, че хората с десни политически убеждения имат по-изразена амигдала - примитивна част от главния мозък, свързана с емоционалното възприемане на действителността.

Интересното е, че от двете части на амигдалата при тези хора по-голямата е била разположена в дясното полукълбо.

При хората, с ляво мислене, се наблюдава друга характерна особеност - по-плътен е т.нар. преден цингуларен кортекс. Тази част от главния мозък е свързана с вземането на категорични решения, както и с качества като смелост и оптимизъм. Учените не могат да отговорят на въпроса дали различията в мозъка са вродени или са се проявили с времето под влияние на житейски обстоятелства.

"По-изненадващо за нас е, че открихме участъци в мозъка, по които могат да се предскажат политическите възгледи на човека", казва ръководителят на изследователския екип Герайнт Рийс.

 

Наборе.бг