nabore.bg

Хората говорят

Поглед в кухнята: Политическият елит бяга от кулинарния разврат

  • Жан обядва сандвичи, царят обича сармички, а Волен пее на софра

 

  • Нашите управници не са чревоугодници, пред обилния гювеч с мръвки  предпочитат елегантната дамска компания

 

Софрата и банята изравняват хората. Затова и за двете места, подборът трябва да е прецизен. И те, от властовият елит, и те са хора.Това, че за определен мандат са някъде по върховете, не ги очиства от слабости и мераци. Най-вече, когато са на софрата. Но, както е казал и народът, парите обичат чет, а хлябът –мярка.

Мнозина сигурно се изненадаха като прочетоха в „Златна възраст”, че Бойко Борисов обичал най-много...боб в гърне. Това не е клюка, защото го казва Христо Христов–Референта, дългогодишен управител на ловни стопанства и майстор на това кулинарно чудо. Но пък няма нищо чудно – защо Бойко да не обича боб в гърне? Е, било е някога, но едва ли сега се е отрекъл от тази съблазън. За него казват, че една от любимите му почерпки е бяло вино с мезе саламурено сирене. Кой както иска да тълкува това поведение.

Да оставим боба и гърнето на Бойко - помните ли, че станаха

легендарни депутатските евтини кюфтета. Българинът на прехода разведрява апартаменските именни дни и купони с чуто, но не видяно, за софрите на политическия елит. Народното въображение е изпъстрено с огромни маси, отрупани с лакомства, около които държавници и политици са тъпчат до преяждене ден след ден. От уста на ухо се разказва бивало и небивало за кръчмарски подвизи на този или онзи, отъркал се около властта. Нормално. Както на времето говореха за Тато, че ходел от чеверме на чеверме, а истината е, че Ани Младенова го е тъпчела със зеленчуци. Спокойно може да се вярва обаче на неговият готвач – Йордан Стоичков. Той разказва как вечер в резиденция Банкя, когато медицинската сестра Ани Младенова, която бдяла за неговото здраве и храна си е отивала, Живков слизал в кухнята и трогателно предлагал: „Абе, направете ми една баница, яде ми се!”

Когато Сергей Станишев бе премиер един ден се появи на първите страници на вестниците с табла обедна храна. Тогава бе на обичайно посещение в столичния стъкларски завод „Дружба”. Било е по обядно време, като всеки нормален човек и той е огладнял и решил да похапне. Но не в специална заличка със специално меню, а в стола на работниците. И фоторепортерите го уловили с въпросната табла, на която ясно се виждат: двойка кебапчета без гарнитура, филия хляб, супа топчета и кока-кола. Един прекалено нормален обяд, дори класически от времето на социализма. Приятели кулинари оспорват менюто: не можело и супата и основното ястие да са от кайма, трябва да са различни. Може и така да е.

Хора, които са били и са близко около него твърдят, че Станишев  изобщо не е кулинарно капризен. Вероятно е навик от студентските години, но за него не е трудно да обядва или вечеря дори в най-обикновено заведение. И то - с каквото има. Вярно е, че като министър-председател е участвал в официални вечери с делегации и негови колеги. Там менюто определя не Сергей, а хората от протокола. А това меню, както се досещате не може да са кебапчета и супа топчета.

 Нещо подобно е и Жан Виденов. Сестрата на неговата съпруга – Каталина, ми е разказвала: чака ме го, Жан е на обиколка из страната и се прибира в Бояна късно след полунощ. Хвърля сакото, отваря хладилника, вади хляб, парче салам, кашкавал и вечеря. „Абе, Жан, казвам му, ти си министър–председател, може ли така да се храниш, сякаш си студент?” Виденов я погледнал с бистри сини очи и само се усмихнал. Някой ще рече: той е премиер, толкова ли не са му спретнали едно банкетче някъде? Може, но на някой друг, който не се казва Жан Виденов. Добре помня: беше в ранната пролет на 1992 година, Жан току-що беше станал лидер на БСП. Та в един такъв съботен ден виждам, че някой се мотае в двора на партийната централа. Отдалеч разпознах, че е Жан – тръгнал да обикаля селата около Пловдив. Що не дойдеш с мен, предложи той и аз тутакси се съгласих. Викам си: ще навестим наши хора, па ще седнем нейде на софра – събота е, ще му отпуснем края... Някъде около обяд обиколката ни завари в Ягодово. Търсехме партийната секретарка, а не Георги Гергов. Жената бе отишла нейде по къра и докато чакахме, Жан бръкна в чантата и извади три сандвича – за мен, за шофьора и за него. Това бе софрата за целия ден, това бе и разпивката.

Сещам се за едно твърдение на учените: напрежението при интелектуалната работа води до по-обилно хранене и повишен калориен прием. Иван Костов обаче е пълно тяхно отрицание. Не е тайна, че Командира е заклет вегетарианец и с това се съобразяват всички, които му организират вечери и обеди. Дори и когато беше премиер. За него не се е чуло да е осъмвал на софри, обилно отрупани с мръвки. Има си и дори любими постни гозби, които готвачите в заведенията му приготвят с ищах. Скромен в хапването е бил и Любен Беров. Болнавият премиер е спазвал, доколкото е било възможно, строгите лекарски предписания за диети. Неговият предходник във властта Димитър Попов не си е падал по диети, но и не е изпадал в кулинарни делириуми. Според хора от антуража му човекът с крилатата фраза: за бога, братя, не купувайте, дори е правел забележки, ако вечери и обяди при определени поводи са прекалено обилни и непремерени.

Естетът на масата се казва Симеон Сакскобургготски. И му прилича, и си му е в кръвта. Единственият аристократ на политическата сцена цени вкусната и красиво поднесена българска храна. Не се ограничава и в питиетата, особено набляга на хубавите бели и червени вина, шопската салата е най-честата гостенка в неговото меню. Когато беше голямото му посрещане през 1996 г. вестниците се изпотрепаха да пишат какво е ял тук и там. Ако ги преровите сега, ще ахнете: излиза, че където и да иде, Симеон е хапвал сармички, боб в гърне, баница и парче агнешко. Най-вероятно не е било така. Единственото, което със сигурност се знае, че никога не е ял шкембе чорба. Че разбира от храна и от красота на масата не значи, че царят се тъпче с всичко, което е турено на нея. Неговата ръка е като аптекарска везна и знае колко и от какво точно трябва да вземе, твърдят хора, които са имали честта да споделят неговата софра. Това потвърждава и елегантно му фигура.

Бившият президент Георги Първанов не е чревоугодник и не е капризен. За осем години в президентството никой не го помни начумерен и кисел над чиниите. Нито да прекали с ядене и пиене.

Ахмед Доган е нощна птица и затова не стъпва в парламента, смята бившата му дясна ръка Осман Октай.  През цялото време е по софри и заведения, пие уиски и червено вино. Яде всичко, без свинско, но не си угажда и не е естет, твърди той. Сокола може да си хапва и пийва, но малцина са тези, които са го виждали неглиже на масата. В жълт вестник бе споменато, че ставал доста щедър към сервитьори и певици в късните нощни часове. Но само това. Доган не е по скандалите и безразборните гуляи. Както навремето се говореше за вицепремиера от кабинета Попов – Димитър Луджев. Хубавите приятелски компании с хапване и пийване цени бившият президент Петър Стоянов. Той доста често отскачаше до Пловдив, където го чакаше маса с приятели от адвокатското му минало. Жельо Желев още от десидентско време обича да сяда  с авери и да си пийват, но до степента добро настроение. В гафовете на протокола остана случая, когато на един национален празник съпругата му Мария захлупи с ръка чашата на Жельо. Явно жената е преценила, че е обърнал повечко, отколкото се полага на един президент.

За Волен Сидеров разказват, че не отказва мохабет. Знае две и двеста, яде и пие с ищах, забавен е и дори го избива на песен. Твърдят, че не пее лошо. Негови верни фенове разказват, как веднъж Волен пренебрегнал софра с печено агне и хапнал на две – на три в скромна кръчма. Колкото и да ровим в софрата на елита, няма да открием нещо, което да го уличи в кулинарен разврат. Нашите не са като в Китай, където висшите политици се хранят с говеждо месо без хормонални добавки само от животни, отглеждани в автономния район Вътрешна Монголия. Те  пият екологично чист чай от подножието на тибетските планини и ядат ориз, напояван с вода от разтопен планински сняг. За тези благини се грижи секретен Център за специални хранителни доставки. 

 

Стефан СЕВЕРИН

 


Жан Виденов като премиер обядвал и вечерял с каквото падне – сандвичите му са всекидневие

Жан Виденов като премиер обядвал и вечерял с каквото падне – сандвичите му са всекидневие

Иван Костов като вегетарианец набляга на салатите

Иван Костов като вегетарианец набляга на салатите

Сергей Станишев не отказва супа топчета и кебапчета без гарнитура

Сергей Станишев не отказва супа топчета и кебапчета без гарнитура

Симеон Саксскобургготски си похапва сармички и баница

Симеон Саксскобургготски си похапва сармички и баница