nabore.bg

Архивите са живи

Ретро: Политбюро търсило бик за родопските крави

Андрей Луканов: Биволът, говедото и овцата са валутни животни, компютърът – не е!

 

Само четири месеца преди преломната дата 10 ноември 1989 г. висшето партийно ръководство на БКП „търси под вола теле” – т.е. причините за икономическия срив в държавата. Членовете на Политбюро се събират на разширено заседание (присъства цялото правителство и областните партийни секретари).

 

Лавината от думи

 

не може да обясни в пълна степен какво се случва в българския стопански живот, но все пак се казват важни неща. Малък детайл: в СИВ (Съветът за икономическа взаимопомощ) нещата отдавна вече не са розови. По едно време дискусията тръгва по пътеките на валутната целесъобразност в селското стопанство или с две думи - какво носи валута и какво само я харчи. Ето какво разказва протокол № 142 от разширеното заседание на Политбюро на ЦК на БКП на 13 юли 1989 г.:

Андрей Луканов: Тук съвършено правилно беше посочено  - и в самата разработка, и в изказванията – връзката на проблемите, които днес обсъждаме, с процесите в СИВ. Правилно е да не чакаме, но няма да бъде правилно да не се съобразяваме с тези процеси. За съжаление в СИВ окончателно узряла концепция нямаме, а време за губене също нямаме.

Тодор Живков: Тези, които произвеждат овче сирене, може веднага да минат на конвертируема валута, защото един килограм овче сирене в България струва 3,60 лева, а навън е 4 долара. Те може още утре да минат на конвертируема валута. Но ние сигурно няма да им разрешим. Това зависи от правителството. Ако вземем родопската крава, тя също ще дава сирене, може малко със смесица с овче. Другари, това е животно, на което поклон трябва да се направи. Не бива да има лично стопанство без родопска крава.

Пенчо Кубадински: Биволското сирене струва 9 долара.

Тодор Живков: Тя дава повече мляко и маслеността е 8 процента. Това е едно знаменито животно. След Априлския пленум аз попаднах в животновъдния институт в Смолян и видях техните крави, те скачат като кози от скала на скала. И като взели едно-двутонни бици, та нито една крава не може редовно да роди. Те измениха курса и сега аз съм възхитен, че просто създадоха едно прекрасно животно – родопската крава.

Андрей Луканов: В България има три валутни животни – родопската крава, овцата и биволът. Всичко друго консумира валута. За съжаление компютърът не е валутно животно.

Тодор Живков: Зантересувайте се, другари областни секретари, от тази крава. Трябва да им се увеличи цената, млякото им да се продава с един лев по-скъпо, за да има заинтересованост и родопчани да препечелят нещо. 

Бъдещият премиер Андрей Луканов е все още кандидат-член на Политбюро, но думата му се чува по върховете, когато иде реч за световна икономика и валута. До избухването на демокрацията

 

остават броени дни,

 

но партийните нотабили мислят как да спасят специфичното местно животновъдство като валутен отрасъл.     

Между лакардиите, които вървят на заседанието на Политбюро се чуват и точни диагнози за легендарното родопското говедо, за маслеността на биволското мляко, за световните цени на овчето сирене. И Тодор Живков, и Пенчо Кубадински, като хора от село, добре познават отрасъла. Най-трезво разсъждава Тато – негов кахър са и биковете, които да оплождат дребните родопски крави А Луканов  (по това време министър на външноикономическите връзки) знае международната пазарна конюнктура. В защита си на валутните приходи от родопската крава и бивола Луканов даже се осмелява да противопостави чифтокопитния добитък на компютрите. А знаем, че по това време България

 

беше се запътила да става и световен фактор

 

във високите технологии. Но това е друга тема.

От тези времена мина четвърт век. Българското животновъдство загина безвъзвратно. Последната му агония се забелязва от няколко години. Животновъди, млекопроизводители, фермери и всички свързани с добитъка хора, като последни мохикани се борят за отрасъл, отдавна „обречен на заколение” от властта. Управници и политически влъхви, които не са влизали никога в обор и не знаят какво е това гега, отдалечиха на космически разстояния европейските пари от българското животновъдство.

Стигна се до парадокс, непонятен исторически и морално – български стада да искат да „емигрират” в Гърция. Ако предците ни, скотовъдци и воини - хан Аспарух, цар Иван Асен II, свинарят Ивайло, медвенският овчар Захари Стоянов, можеха отнякъде докъде стигна животновъдството ни

 

щяха да обръщат в гроба изгнилите си кости.

 

Властта се отдели от протестиращите фермери с полицейски палки и мълчание.    

(Накрая един личен спомен. През 1996 г. в Правец се честваше 85-годишния юбилей на Тодор Живков. На градския площад народният певец Костантин Гугов изпя „Заблеяло ми агънце”. След изпълнението се поклони и целуна ръка на юбиляра. Словото на Живков към народа беше иронично, така както само Тато го умееше: „Не мога да не запитам защо се граби, защо изклаха почти всичко? Имаше ли 500 крави в Правец? А къде са сега? Какво са виновни тези животни? Кравите не бяха червени, а черношарени, но ги изклаха почти навсякъде...На едно мое посещение в Канада се срещнах с тамошните фермери и внесохме в Правец черношареното говедо. От Франция докарахме петли и кокошки, а от Англия свинете. По Тодор Живков плюха и приятели и врагове, но какво са им виновни животните!?”).

Както казва Хамлет – останалото е мълчание.

Мълчание от оборите – защото там вече няма кой да измучи, и от „Дондуков” 1 и 2 – защото там никой не иска да говори!  

 

Д-р Боян ЗАХОВ

 


Биволът вече е на изчезване от българското животновъдство

Биволът вече е на изчезване от българското животновъдство

Макар, че не бил селско чедо, Андрей Луканов поставял родопската крава преди високите технологии

Макар, че не бил селско чедо, Андрей Луканов поставял родопската крава преди високите технологии

Родопското говедо било сред валутните приоритетите на българското животновъдство

Родопското говедо било сред валутните приоритетите на българското животновъдство

Тодор Живков винаги намираше общ език с овчарите

Тодор Живков винаги намираше общ език с овчарите

Бай Пенчо Кубадински защитавал биволите

Бай Пенчо Кубадински защитавал биволите