nabore.bg

Докторе, защо?

Полезно: Как да се предпазим от подаграта?

Коварната „царска” болест идва, когато прекаляваме

 

Подаграта е болест, една от основните причини за която е системното преяждане с дивечово месо, особено дреболии (черен дроб, бъбречета, тимусни жлези), както и препиването с алкохол. Научно-техническата революция и модернизацията на съвеменното общество доведоха до колосален скок в задоволяването на човешките потребности и вече можем да заявим, че всеки редови гражданин на развитите страни има възможността да придобие тази “царска” болест.

При консумация на споменатите вече деликатеси, или просто на повечко месо, в кръвта се натрупват разпадни вещества, наречени пурини. Те се преработват в пикочна киселина и би трябвало да бъдат отделени чрез урината.

Ако редовно претоварваме организма си, част от пикочната киселина не успява да бъде отделена и се натрупва под формата на кристали в тъканите на ставите, меките части на ухото, палеца на крака, лакътя, в костите – т.нар. подагрозни тофи. Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, болка, зачервяване, затопляне и нарушават функцията на ставите.

В бъбреците могат да се образуват уратни камъни, и което е най-лошо, тези камъни не могат да се визуализират на рентген, защото са прозрачни за лъчите на апарата. От тези камъни може да настъпи остра бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Обикновено пристъпите на подаграта настъпват след мащабни алкохолно-гастрономически ексцесии и на фона на пълно здраве. Проявяват се, като правило, с много болезнен моноартрит на последната става на палеца на крака. Кожата се зачервява, отича, затопля се. Могат да бъдат засегнати и други стави.

След няколко дни, до 3 седмици, всичко се нормализира – до следващото преяждане.

Възможна е поява на същите симптоми и при раково болни подложени на цитостатично лечение. В случая причина е не преяждането с месо, а разпадът на собствени тъкани.

Не прекалявайте с консумацията на дивечово месо, въобще на месо и особено на дреболии. Определете си поне 2 дни от седмицата за напълно постна храна. Пийте повече течности, защото те помагат за промивка на бъбреците. Ако изпаднете в пристъп, обърнете се към лекар-ревматолог за по нататъчно напътствие.

Изписват се лекарства блокиращи синтеза на пикочна киселина в организма и помагащи за по-ефективното и отделяне. Против болките и възпалението се пият противовъзпалителни, нестероидни средства.

И най-вече се борете със страстите - това е полезно и за тялото и за духа.

 

Наборе.бг