nabore.bg

Дом и двор

Чалъми: Полезни пролетни съвети за градината

  • Латинката се е утвърдила като много ефикасно средство срещу листните въшки. Семената й се засяват след края на април в близост до стъблата на особено застрашени дървесни видове. Можете да използвате само пълзящи сортове, които ще изведеге нагоре по стъблото. В близост до латинката не се загнездват листните въшки. Ползата от нейното присъствие ще усетят най-вече нискостъблените дървета. Можете да направите и изстискан сок от латинка, за да намазвате гнездата на листните въшки.
  • Ябълковите дървета, които миналата година са страдали от брашнеста мана, трябва да бъдат напръскани със серен препарат малко приди разпукването на пъпките. При това не пестете препарата. Той трябва да покрие всички части на дървото. Действието на препарата се засилва съществено, ако прибавите залепващо средство. Ако установите гъбичен налеп по клоните, той трябва да бъде отстранен преди пръскане. Пръскането със сяра действа едновременно срещу струпясване и монилия.
  • Разделете се с престарелите дървета. В последните десетилетия на пазара се появиха нови, с по-добър вкус сортове от всички плодни дървета. Те дават и по-добра реколта от старите. 
  • Ако искате да събирате здрави лешници, трябва да се преборите с гъсениците, преда да е станало много късно. Най-доброто време е, когато плодната основа на женските цветове започва да набъбва. За тази цел се използва инсектицид.
  • По време на цъфтежа плодните дръвчета не се пръскат с инсектициди. Това се прави най-вече заради пчелите, които са особено важни за дръвчетата като преносители на полените. Ако все пак по това време възникне необходимост от пръскане с фунгициди, то се прави рано сутрин или привечер.

 

                     Наборе.бг