nabore.bg

Лични драми

Между нас казано: Поледица за милиони

Ще видим ли кметицата Фандъкова да мине пешком по София?

 

Тези дни се тиражира една снимка, от която е видно как кметът на Лондон покорно чака на метростанцията влакчето на лондонското метро... Веднага наши политици и медии го обвиниха в пиар. Както би се приела и у нас появата на Йорданка Фандъкова или предишния кмет Бойко Борисов, ако ги видим да ползват обществения градски транспорт, или да ходят пешком из София! Може и да е пиар, но нали е известно колко са служебните автомобили в европейските страни и столици за техния управленски елит и как у нас всяка пролет се сменя автопарка на нашия! Нали стана ясно и колко пъти са обиколили земното кълбо само последната година нашите държавни мъже! Над 40 пъти в километри - наложителни командировки и особено по екзотични места!

   Другата причина, да не виждаме кметицата да ползва градския транспорт е непочистените тротоари в София. За няколко дни трябваше над две хиляди души да минат през „Пирогов”, поради сериозни контузии, та да почнат да  се чистят от поледицата столичните тротоари... А при нас поледицата е за ...милиони! И скоро може и да извикаме: ”Дръж се, заледена земьо, шоп те  гази и се пързаля  и пада по непочистените ти тротоари!”

    Сега чакаме да се стопли, та поледицата да се оттече в приземните етажи, мазетата и дворовете на софиянци. И в страната, естествено... Министър Василева веднага се обади в една телевизия, да успокои, че имало „координирани действия и потоп нямало да има”!? Дано дано, ама надали! Практиката в последните години говори съвсем друго...

    Да се върнем на снимката от лондонското метро... Как кметицата на София и политик на годината да влезе в метрото или в градския  студен автобус! Все едно Бойко Борисов да полза обществения транспорт по маршрута на правителствения отряд 28! Все едно доктор Петър Москов да „яхне” лична лимузина за 300 хиляди лева, току що закупена от данъкоплатците му! Във време, когато се обсъжда и данък „вредни храни”, а защо не и „вредни  бартерни ваксини”...

Поледицата си е поледица... Но тя не е само по улиците, по пътищата, а и по етажите на властта... Ще попитате как се става например член на Висшия съдебен съвет? Много просто. Като пратиш есемес на Яне Янев или направо в Министерския съвет на Борисов! Не питате как се става съветник на премиера!? Още по-просто. Вдигаш лозунг за уволнение на Бойко Борисов и влизаш в управлението, след като не си успял да изпълниш обещанието си!

     В същата тая поледица има и други законодателни изборни положения... Сега има партии  и движения, които спокойно могат да минат в параграфа  ДДС. Защо ДДС ли? Защото ДДС означава Движения за Държавна Субсидия, затова! Засега са само две партийки, но при следващите вотове ще има и нови и нови, които тепърва са насрочили своето учредяване...

    А Цветан Цветанов ще излезе на малкия екран да обясни голямата политика. Има стабилност. Има коалиционни споразумения. Има премиер, който знае, че ако вадиш нож, от нож умираш. А поледицата за милиони е факт. И ще я  има през целия мандат.

При такова законодателство, при такива привилегии, при такова правосъдие, при такова правителство, такова статукво и такъв държавен глава...И затова вече сърбите казват за нас: ”Вие сте таковани у ... Държавен главо!”

 

Лозан ТАКЕВ, София

 


Лозан Такев

Лозан Такев