nabore.bg

Интервю

Покорителят на Еверeст Методи Савов: На алпинистите им ръкопляскат боговете

В ония години живеех толкова мизерно, че палатката в планината ми се струваше като царски палат

 

Алпинистът Методи Савов е роден на 25 май 1947 г. Прави първото българско изкачване по северната стена на Айгер в Алпите през 1975 г. заедно с Иван Вълчев и Спас Малинов. Стъпва на четири върха над 7000 м, но става известен с изкачването на Еверест през 1984 г., когато заедно с Иван Вълчев нощуват в зоната на смъртта и получава тежки измръзвания. Следва ампутация на част от ходилата му, но той не се отказва от алпинизма. Катери върхове в Алпите, води и 3 експедиции до Хималаите, една от които на Еверест през 2004 г.

 - Здравейте, г-н Савов, кажете как живеете като пенсионер?

- Живея като всички останали пенсионери в България, с търпение и скромност.

- Имат ли младите хора интерес към алпинизма?

- Имат да, доста хора се занимават с това, но и алпинизмът доста се промени. Алпинизмът си има особен чар, защото в него има много неща - природата, красотата, риска, желанието за адреналин. Той е и едно усещане за свобода.

- Търсят ли ви още за съвети?

- Да, но аз съм една отминала епоха. Още повече днес информацията можеш да я черпиш от цял свят, не е като преди.

- Разликата в алпинизма сега и преди най-вече на технологиите ли се дължи?

- Технологиите някак си развратиха хората с отношение към планината, в световен план говоря. Нали знаете за тези т. нар. комерсиални експедиции, те промениха лицето на алпинизма и дори това вече не може да се нарече алпинизъм, а е по-скоро височинно планинарство и туризъм. И не всички маршрути по 8-хилядниците могат да се определят като алпинистки.

- Вярно ли е, че преди да се запалите по алпинизма през 1963 г., сте искал да станете моряк?

- Да. Но в ония години, когато ме взеха в казармата, на последната „гола комисия” определиха, че съм годен за военна служба в “трудова повинност”. Пребледнях и попитах дали не може да служа във флота. А той ме погледна и вика: “Какъв флот, бе, марш от тука”. Подвих си опашката и 2 години бях държавен роб. Работехме като изоглавени. Строихме хотел „Щастливеца”, там измръзнахме, въшлясахме, както и завода за фазерни плоскости в Сливница, завод “Витоша”, плувния басейн на “Левски Спартак” и др. За жалост много от тях вече са срутени до основи. Но бях решил да сбъдна мечтата си да стана моряк. Дори през 1976 г. след експедиция в Афганистан мислех да се отказвам от алпинизма. Една моя позната от Варна ми изпрати документи да ги попълня и изведнъж установих, че съм на 30 години и съм позакъснял... Но на два пъти си начесах крастата, пътувах с яхта от Созопол до Буенос Айрес, а по-късно видях протоците Магеланов, Дрейк, Бийгъл... В живота ми основно са ме интересували нещата за сетивата, а не за кесията.

- След като изкачихте с Иван Вълчев Еверест ви обявиха за герой, защо казвате, че не се приемате за такъв?

- Темата героизъм е много щекотлива. Човек става герой по принуда, доброволен героизъм няма. Например по време на война, или ако помогнеш на човек в беда. А ние имахме опит за това изкачване. Разликата емежду алпинизма и останалите дисциплини, без да подценявам труда на спортистите, е че те живеят нормално, спят в хотел, хранят се, тренират в зали или навън и лекари има осигурени. Всичко това при нас го няма, ние се храним с консерви, спим на палатки, в чували, вурху леда и вървим към неизвестността в природата, която ние обичаме, но на нея изобщо не й пука за нас. Емоциите са еднопосочни. Често се шегувам като казвам, че на спортистите им ръкопляска публиката, а нас ни ръкопляскат боговете.

- С Иван Вълчев сте първите в света, които нощуват без кислород на голяма височина. Там получавате измръзванията. Защо се стигна до тази ситуация?

- Те са многопосочни нещата, но една от грешките беше на ръководителя на експедицията. Всичко се обърка, защото когато ние тръгнахме да изкачваме, пред нас вървеше помощна свръзка, тя ни помага в изнасяне на багаж нагоре, за да спестим сили за самото изкачване. Тяхната работа не е по-маловажна. Така че не беше възможно всички да изкачат върха, не защото не са подготвени и кадърни... Та тази помощна връзка попита ръководителя дали и те не може да качат върха и той им разреши. Затова оттам ние с Иван се натоварихме, защото на трети лагер разбрахме, че не можем да разчитаме на това, което те изнасят. Но като стигаме на 4 лагер на 7500 м. виждаме, че те се връщат от горе измръзнали и обезумели. А на нас тогава ни беше последната възможност да изкараме що годе нормална нощ и да поспим. Имахме една палатка двуместна, в която цяла нощ изкарахме 4 души и цяла нощ с Иван ги масажирахме. Така, без да ме спали, тръгнахме с 5 часа закъснение към 8-9 ч. сутринта към върха със всички последствия, изтощение... В планината, когато не си отпочинал започваш да натрупваш необратима умора, а там няма възстановяване, дори на едно място да стоиш. Качихме се и тръгнахме надолу късно, бяхме принудени да спим на 8750 м без кислород, бяхме го свършили...

- Николай Петков и Кирил Досков ви намират на другия ден и ви свалят. Какво си мислехте на косъм от смъртта?

- Как да отърва кожата, за какво друго да мисля? Не съм си мислел за среща с Него. Но когато някой ми заговори за религия и Бог им казвам да не ми говорят, защото аз съм бил най-близко до него... Пристигнах в България за 23 часа, благодарение на Андрей Луканов, който беше председател по обществена линия на туристическия съюз.

- Имало ли е скандали и неразбирателства по време на експедиции?

- Имало е напрежение, разбира се, това е нормално, там си поставен в ситуации, които трябва да решаваш еднолично.

- Не останаха ли вашите изкачвания малко в сянка покрай смъртта на Христо Проданов?

- Понеже повдигате въпроса, има един тънък момент, който не се казва в публичното пространство. Въпреки че Христо беше невероятен алпинист, той остана завинаги там, защото не беше добре аклиматизиран. Това не е само мое мнение. Освен това се изхвърли да тръгне без кислород по изключително труден технически за изкачване маршрут. Не се казва, защото всяка система има нужда от герои, и аз съм жертва на тази система.

- Познавахте ли лично Тодор Живков?

- Два пъти съм го виждал. Спомням си, когато трябваше да ни награждават след Еверест, церемонията беше в резиденция Бояна. Отидох по-рано, защото ме закараха направо от „Пирогов”, още се лекувах. Ходех с едни пухени тарлъци, а отдолу имах бинтове. Разхождах се наоколо и после ми разказаха, че след мен вървял човек, който дискретно събирал перушинките, които изпадали от търлъците ми. Тогава Живков изказа съболезнования за смъртта на Христо и ни поздрави за успеха. Но какво ми направи впечатление?! Когато започна да ни кичи с медалите и стигна до мен, и той тръгна напред към мене, за да ми спести крачките. Това много ме впечатли.

- Казахте ми преди дни, че трябва да сменяте тазобедрена става. Какво е здравословното ви състояние?

- Да, фондацията “Български спорт” ми отпусна някакви пари за това, но имам и други проблеми и не мога да я сменя сега. Благодаря им! Иначе как да съм - напълнях, дишам тежко, говоря глупости... (смее се)

- Съжалявате ли, че избрахте алпинизма?

- Естествено, и то много! Защото всичките глупости, които направих, вече не мога да ги повторя. (смее се) Няма как да съжалявам! Това чувство за свобода нищо не може да ти го даде. А аз в ония години живеех много мизерно с майка ми в една кочина 2,50 на 2,50 кв. м. и като отидех в планината и опънех палатаката ми се струваше като царски палат.

- Разкажете за семейството си?

- Разведен съм, имам една дъщеря, нямам още внуци.

 

Интервю на Анна САПУНОВА

 


И днес Методи Савов не спира да се среща със своите почитатели

И днес Методи Савов не спира да се среща със своите почитатели

Миг от тържественото посрещане на експедицията до Хималаите

Миг от тържественото посрещане на експедицията до Хималаите

Методи Савов (крайният вдясно). Вляво от него е Христо Проданов.

Методи Савов (крайният вдясно). Вляво от него е Христо Проданов.

Методи Савов в студиото на

Методи Савов в студиото на "Всяка неделя"