nabore.bg

България

Покана: Премиера за новата книга на Диана Димих

Съюзът на българските писатели и издателство „Пропелер” на 24 април 2018 г., вторник, от 18 часа организират представяне на новата книга на писателката и журналистката Диана Димих „Планинска мълния” (разкази).

Събитието ще се състои в галерията-книжарница на Агенция „София прес”, на улица „Славянска” 29 в столицата. Слово ще преизнесе рецензентът Константин Еленков, а вечерта ще премине с изпълнения на актрисата Богдана Вульпе и музиканта Митко Тотев.

Диана Димих е родена на 12.05.1952 г. в Кюстендил. Завършва гимназия в София (1970) и славянска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност полски и руски (1977). Специализира във Варшавския университет. Има няколкостотин журналистически и белетристични публикации в централния печат и в Българското национално радио, работила е като редактор в списание. Белетрист, публицист, рецензент, асистент-режисьор и сценарист на документални филми за БНТ (“Мандраджии”, “В името на живота”, “Родени за мъжество”, “Спасете децата” (1 и 2 част), “Обичам те, живот” (за поета Дамян П. Дамянов). Автор е на 13 книги: “Евин плаж” (разкази, 1992), “Тъмното” (новела, годишна награда за белетристика на Съюза на свободните писатели, 2003), “Присадки на диво” (разкази, есета, 2006), “Прошка неродена” (поезия, 2007), „Босокрилите” (публицистика, 2010) и на художествено-документалните поредици в съавторство със Станко Михайлов – “Цар Симеон II” (1990, 1996, 2001), “Княгиня Мария Луиза” (1992) и 4-томното изследване за драматичната съдба на международна група деца през Втората световна война “Спасените” (1991-2002). Дългогодишен председател и почетен член на Образцово народно читалище “Антон Страшимиров” в София, член на “Обществения женски парламент – 21 век”, член на СБП, СБЖ и на Съюза на свободните писатели. Нейни творби са преведени на руски, македонски, белоруски, китайски, италиански, френски, немски, английски, испански. Носител е на български литературни награди за разкази, трета награда за поезия от XVI Международен литературен конкурс в гр. Анкона, Италия (2007), както и на държавна грамота за заслуги към честването на 1300 години от създаването на българската държава (1981). Със свои творби е представена в български и чужди поетични антологии и белетристични сборници. Включена е в биографичния справочник “Кой кой е в България” (1998) и в “Картотека на съвременната българска поезия” (Спас Антонов, 2006). От 1990 г. се занимава с частно книгоиздаване предимно на българска литература (“Планета-7” и “Мисия Димих”). Има син Петър.

 

www.nabore.bg

 

 

 


Диана Димих

Диана Димих