nabore.bg

България

Покана: Лекция на скопски журналист в Македонския научен институт

Популярният Владо Перев ще говори за днешната роля на ВМРО-ДПМНЕ

 

Владимир Перев бе уволнен през 2004 г. от Македонската телевизия за пробългарски прояви

 

Поредната среща-лекция в Македонския научен институт ще бъде в сряда, 30 ноември 2022 г. от 18,00 часа в голямата зала на института, втори етаж, "Пиротска" 5 в столицата.

Ръководителят на лекторията към Македонския научен институт журналистът от БНТ Костадин Филипов

 

По повод срещата шефът на лекторията към института, журналистът Костадин Филипов сподели пред сайта Наборе.бг:

„Мисля си, че ако има конкурс за сладкодумци нашият гост журналистът Владо Перев от Скопие сигурно ще се качи на почетната стълбичка. Поне. Затова го поканихме в лектория "Македония" на МНИ да говорим по темата за това как ВМРО-ДПМНЕ от уж най-българската партия в Северна Македония се превърна в най-антибългарската. Като знам колко фенове Владо има у нас се страхувам, че няма да има свободни места. Такова събитие не се изпуска – Владо Перев на живо и във фейсбук на сайта на МНИ. Домакин на срещата ще бъде моя скромност. Предлагаме познание, а не митове.”

77-годишният журналист от Северна Македония Владимир (Владо) Перев е роден 9 февруари 1945 г. в Прилеп. Той е македонски българин, бивш телевизионен журналист, работил в Македонската национална телевизия в периода от 1968 до 2004 година. Баща му Харалампи Перев е български офицер, служил в Българската армия, и през двете световни войни, като за кратко е избран от прилепчани за кмет на Прилеп преди установяване на българско управление. Владо Перев следва право в Белград, Загреб и Скопския университет. Уволнен е през 2004 година от Македонската телевизия заради пробългарските си прояви. Владимир Перев адаптира на македонска литературна норма и издава в Скопие през 2003 г. „19 години в сръбските затвори. Спомени“ от Коце Ципушев. Перев отправя отворено писмо до президента Георги Първанов, в което го упреква, че не се ангажира с българщината в Република Македония.

 

www.nabore.bg