nabore.bg

Архивите са живи

Поетът Христо Радевски: Миряна Башева да се гръмне!

„Тръбачът на партията” приканвал колежките си в лириката да последват примера на Яворов и Пеньо Пенев

 

Когато стане дума за поета Христо Радевски най-често си представяме “тръбача на една партия” (така сполучливо го нарича Валери Петров). Наистина до края на дългия си живот (той почина на 93-години), Радевски остана верен на идеала си, без да се съобразява с властниците през трите исторически епохи, в които писа стихове, басни и сатири... Макар и ортодоксален комунист, поетът повече живя в сянката на силните на деня писатели.

Веднъж през 80-те години Христо Радевски се ядосал много на едно стихотворение на Миряна Башева. Дори написал критична бележка в печата по този повод. В стихотворния си опус Миряна твърдяла, че нито един български поет не посегнал на живота си, като давала примери с Маяковски и Есенин. Както се знае от историята: това не е така – самоубили са се Яворов, Ракитин, Димитър Бояджиев, Пеньо Пенев и много други стихотворци, но нито една поетеса.

За саможертвата на лириците от силния пол Радевски имал навика да спори на маса в много литературни компании. Даже веднъж старият поет шеговито казал на колежката си Станка Пенчева:

- В българската лирика само мъже гинат. Съберете се поетесите и решете, коя от вас ще се гръмне. Аз пък ще напиша стихотворение, че се е гръмнала. На мен да ти кажа, макар и да съм в края на живота си, не ми се ще да се гърмя...


Д-р Боян ЗАХОВ

Христо Радевски

Христо Радевски

Личната карта на поета от младежките му години

Личната карта на поета от младежките му години

Миряна Башева

Миряна Башева