nabore.bg

Литературен мегдан

Поетът д-р Димчо Труфчев: Плачехме на "Облаче, ле, бяло..."

Ветеринарят поет д-р Димчо Труфчев в клиниката си

 

Ветеринарят д-р Димчо Труфчев е написал повечето от стиховете си на испанския остров Майорка. Голямата дъщеря наследява професията на баща си и днес е ветеринарен лекар в Лондон.

Ето и неговото житие-битие. Димчо Койчев Труфчев е роден на 10 юни 1958 г. в град Твьрдица, Сливенска област. Средното си образование завършва през 1976 г., а през 1983 г.се дипломира като ветеринарен лекар  вьв ВИЗВМ  Стара Загора. Десет години работи  по професията си в град Клисура .

Д-р Труфчев и съпругата му в студиото на телевизия "СКАТ"

  

През 1995 г. Труфчев напуска Бьлгария и заминава на работа в Испания. Две  години по-кьсно при него идва и съпругата му Цвета, родом от Карлово. От общо 16 емигрантски години, 12 от тях прекарват на остров Майорка. В стихотворението ‘’Емигранти’’д-р Труфчев споделя:

    Оставили Земята си прекрасна

    по чужди друми щастие  творим.

    Тьгува майката по нас нещастна,

    в Родината кога ще долетим?

Докторът със съпругата си Цвета

 

Трудни са емигрантските години. Поетьт споделя в телевизионното предаване ‘’Облаче ле бяло’’ на телевизия СКАТ: ’’Плачехме когато чуехме тази уникална бьлгарска песен, посветена на емигрантите‘’. На остров Майорка освен като пьрвокласен ветеринарен лекар, д-р Труфчев се изявява и като общественик учредява Асоциация на бьлгарите в Майорка, като е избран в рьководството. Цвета и Димчо  Труфчеви, с помощта на родители и сьмишленици, основават българско  училище, което работи и до днес.

    В Испания издава пьрвата си поетична книга ‘’Размисли на глас ‘’/2002/  Стиховете в нея са подредени в  четири цикьла: ”Родолюбие”,”Истината   свята”,”Приятели по пьтя на вярата” и „Размисли на глас”. През 2004 г. се появява втората му книга ‘’Посвещение’’ с нови стихотворения на твореца и богато илюстрирана със снимки и художествени рисунки.

Ветеринарномедицинският център "Труфчеви" в Карлово

      

След 2011 г. семейство  Труфчеви, живеят и работят  в Карлово в създадения от тях ветеринарно-медицински центьр. Редактор и критик на творбите на д-р Труфчев е неговата сьпруга Цвета, която е учителка в детска градина ‘’Гина Кунчева’’ в града.

Баща и дъщеря ветеринари - докторите Димчо и Веселина Труфчеви

   

Д-р Димчо Труфчев е редовен член на Клуба на поетите към къщата-музей’’Иван Вазов’’ в Сопот, както и на Конфедерацията на българските писатели. Носител е на престижни награди на редица национални и местни литературни конкурси. Голямата дъщеря Веселина е ветеринарен лекар в Лондонска ветеринарна клиника в Обединеното кралство, а малката Мария има икономическо образование.

Поетична награда на д-р Труфчев в конкурса за любовта и виното в Сопот

 

През 2019 г.излезе от печат трета книга на д-р Труфчев ‘’Моето измерение’’, поезия, проза и публицистика. В момента авторът подготвя за печат четвъртата си стихосбирка ‘’Да ти говоря в рима’’,включваща  стихове написани  в периода 2004 -2019 г. Стиховете му са наситени с много тъга и радост и самият той ги определя като ‘’огледало на бленуваща душа ‘’ и са многообразни, колкото и самият  живот.

Представяне на третата стихосбирка на д-р Димчо Труфчев в Клисура

 

А ето какво пише за автора една бьлгарка живуща в САЩ - Алина Пулева от град Ан Арбър, Мичиган:

    ‘’Димчо Труфчев е творец,който открива душата си с аромата на розата от Розовата долина.Той е интелигентен съвременен бьлгарски поет, с висок морал и интересна душа - силно вярваща личност с изключителни заложби. Живее и твори в огледално време, във време ново, когато душа,сърце и разум се сливат в едно, в синхрон с Висшия  Божествен закон.’’

 

Д-р  Мирослав  ЛАЗАРОВ

***

На нашите  читатели предлагаме и едно стихотворение на Димчо  Трухчев, посветено и на предстоящите коледни и новогодишни празници:

Нека протегнем към разума длани,

хубави мисли да можем да хванем!

Нека погалим с усмивка лицето!

Нежност да сложим навътре в сърцето!

 

Нека в изречени думички благи,

да се почувстваме мили и драги!

Нека опазим от завист доброто

и пренапишем съдбата на злото!

 

Нека в очите ни трепнат сълзички,

като жадувана радост за всички!

Нека отгледаме чувства красиви

и да успеем да бъдем щастливи!

 

Нека запеят в душите камбани!

Празничен ритъм животът да хване!

Нека на всеки мечтите успеят,

даже в хармония да заживеят!

 

Нека да може сегашното време

всичко това от съдбата да вземе

и за подарък като на тепсия,

нека ни сложи добра орисия!

 

                              Д-р Димчо ТРУФЧЕВ

 

29 ноември 2021 год.