nabore.bg

Тежката дума

Поела ли е демокрацията пътя надолу?

„Западната демократична система е аплодирана от развития свят като почти съвършена и най-висшата политическа система за управление на държава“, подиграва се официалната информационна агенция на Китай.

   Но това, което се случва днес в Съединените щати, ще накара повече хора по света да разсъждават за жизнеспособността и легитимността на такава хаотична политическа система.

   Според „Фрийдъм Хаус“ демокрацията върви надолу в продължение на десетина години. Все по-малко и по-малко народите гледат на най- голямата демокрация в света, САЩ, като на модел на системата, която най-добре запазва и защитава това, което е най-ценно за тях.

    Китай може да е еднопартийна комунистическа държава, която ограничава свободата на словото, религията и пресата, определящите белези на демокрацията. Но Пекин даде това, което прави китайския народ горд – нация суперсила, която да съперничи на могъщите Съединени щати.

     Китайските граждани изглежда са готови да платят, с ограничени свободи, цената на националното величие, което нито едно съвременно китайско поколение никога не е познавало.

     Същото се отнася и за руския народ. След унижението на ерата на Борис Елцин, руснаците се сплотиха около Владимир Путин, автократичен лидер от 18 години на власт, за да получат отново Крим и да възстановят Русия като велика сила, която може да се изправи срещу американците.

      Помислете за тези „нелиберални“ демокрации в Централна и Източна Европа – Чехия, Полша, Австрия, Унгария.

      За да запазят своя национален характер и идентичност, всички те избраха да откажат да приемат бежанци от Африка и Близкия Изток.

      Президентът Еманюел Макрон заяви, че ако французите бяха гласували за Брекзит по време, когато Великобритания го направи, Франция също можеше да гласува за излизане от ЕС.

      Защо? Поради една причина и, не, не е икономическа, глупако.

      Това е нацията. Както англичаните искаха да останат англичани, и гласуваха да възвърнат контрола върху границите си, французите желаят да останат такива, каквито са, независимо от това кой ги управлява – Луи XIV, Наполеон, генерал дьо Гол или Петата република.

     В тези страни общият знаменател е, че нацията е на първо място и че най-добрата политическа система е тази, която най-добре защитава и запазва уникалния характер на нацията.

      Национализмът надцаква демократизма.

      Припомнете си, че Доналд Тръмп не беше избран, защото обеща да направи Америка по-демократична, а да „направи Америка отново велика“…. с погребването на старата слаба Америка и създаването на нова, по-добра Америка. Няма да даваме на злите идеи равни права. Според старото тълкуване „Грешката няма права!“

     Тази една пета от човечеството, която е мюсюлманска, следва подобна логика.

      Има и важни въпроси като запазването на уникален народ и нация, които са твърде важни, за да бъдат оставени на временни мнозинства

да ги решават.

 

Пат БЮКАНЪН

От вестник „България без граници”


Пат Бюканън е известен американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата

Пат Бюканън е известен американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?".