nabore.bg

Дом и двор

Растителна защита: Педомерките – опасен вредител, от който страдат 70 овошки

Малката зимна педомерка e доста опасен  вредител и нанася много щети. Намножи ли се в по-големи количества, опустошава цели дървета. Напада повече от 70 вида растения - овощни, горски, че и розите даже. От овощните най-често страдат черешата, сливата, ябълката, крушата, кайсията. Педомерката е пеперуда, но женската и мъжката се различават помежду си. Мъжката е с нормално развити предни и задни крила, а женската има само зачатъци на крила и не лети.

 

Но не пеперудите вредят,

 

а техните гъсенички. Женската снася яйцата си в самото начало на зимата /оттам и зимна/ по клоните, където те остават да зимуват.

Много са издръжливи на студ. Със затоплянето на времето гъсеничките започват да се излюпват, придвижват се по клонките и пъпките, като се огъват така, както се мери с педя /затова й казват педомерка/. Скоро прегризват пъпките, вмъкват се в тях и се хранят със съдържанието им. После излизат оттам и се хранят с листата - обвиват ги по двойки с паяжини и ги изгризват, оставяйки само дебелите им нишки. Гъсениците не се излюпват едновременно, а в един по-дълъг период,

 

и нападат цветове и плодове.

 

Обикновено в края на май или началото на юни се спускат в почвата по нишка, която сами си изтакават, и там какавидират. През есента се появяват възрастните - мъжките излитат, а женските пропълзяват по клоните, спотаяват се там и започват да снасят яйцата си.

В борбата с този неприятел е важно още в началото на октомври да се поставят ловни пояси по стъблата на дърветата, за да не могат женските да пропълзят по клоните. Ако сте направили това – добре. А тия, които не са свършили тая работа, трябва да пръскат и сега, и по-нататък. Най-подходящи в случая са инсектицидите Ларвин 375, Нуреле Д или Суми алфа 5 ЕК.

 

Наборе.бг