nabore.bg

Дом и двор

Подходящо ли е вашето мазе за съхранение на зимнината?

Не всяко мазе е подходящо за съхраняване на продукти. Ако не искате да ви изтекат скъпите левчета през пръстите, като зимнината ви се скапе, трябва да знаете някои правила. Основната предпоставка за правилното складиране е помещението да бъде хладно, сухо и проветриво. В него не бива да има въглища или пък туби с нафта,


не бива да минават и тръбите за парното.


Пресните продукти, като картофи, целина, моркови и праз, изискват тъмно мазе с температура от 3 до 12 градуса. Влажността е желателно да бъде висока. Иначе продуктите могат да се пресушат. Ако мазето ви е с прозорци, най-добре ги затъмнете. По-принцип най-подходящи за целта са дълбоко вкопаните изби с каменни и бетонни стени и циментов под. За да предпазите помещението от насекоми и други вредители, желателно е на всеки две години стените да се минават с вар, както


и редовно да се разпръскват инсектициди.


Това дава възможност и за доброто съхраняване на ябълки, круши, прясно зеле, лук и други сходни продукти. Плодовете се нуждаят от по-висока влажност. Наранените отделяйте и ги консумирайте или ги използвайте за консерви и сокове. Редят се винаги с дръжката нагоре, в един ред. Не е желателно да се допират. Това обаче изисква съответните лавици и много място. Добър резултат се постига, ако ги увиете поотделно във вестници. За целта може да използвате подходящи щайги. Но не правете повече от два реда един над друг.

Лукът се съхранява най-добре, оплетен на връзки. В противен случай преди да го складирате, прегледайте го внимателно и отстранете наранения и загнил.


Морковите се зариват в пясък,


но така, че горният им край леко да се показва. Който слага зеле или корнишони в бидони, трябва да знае, че не е желателно те да бъдат в близост до плодовете и картофите. Най-често днес в мазето се съхраняват картофи. Обикновено се слагат в големи касети или дървени сандъци. Но не ги поставяйте на пода. Ако няма друга възможност, използвайте за целта дървени трупчета. Важно е мястото да е проветриво. Въздухът трябва да циркулира от всички страни. Желателно е да правите и разлика между сортовете.