nabore.bg

Дом и двор

През април: Подгответе градината за топлите дни

Април е месецът, в който подготвяме растенията за топлите пролетни и летни дни.  Земята се подхранва и растенията се засаждат или пресаждат, подстригват и пръскат срещу вредители. Ако имате градина, първо трябва да премахнете бурените. Тези неканени гости си проправят път дори и между плочките на градинската пътека. Амониевата селитра или сернокиселият амоняк може да ви помогнат в борбата. Необходими са ви 20 грама от селитрата, а от амоняка 15 г на кв. м. Също така вземете профилактични мерки против появата на вредители и болести. За защита от болести най-използваните са медните и серните препарати. Ако по растението забележите листни въшки, кърлежи или други вредители,

 

измийте го с вода

 

и после направете разтвор от сапунена вода и отвара от тютюн (1:1) или отвара от лайка (1-2 ч. л. на ½ л вода) и го напръскайте.

Ако искате да сеете семена, първо е необходимо да подготвите почвата, като я наторите с угнил оборски тор и прибавите листовка и пясък. След това загладете повърхността и засейте семената на редове или гнезда. Почвеният слой над семената трябва да е тънък и рохкав. Ако семената са много малки, не ги засипвайте с почва, а поставете стъкло или лист хартия. След като покълнат го махнете.

Ако искате да имате разцъфнали цветя през май, е необходимо да са засети предишния месец. През април се засяват семената на многогодишните растения. Когато израснат, се пикират на 10-15 см. разстояние.

 

За да засадите розови храсти,

 

ще трябва да прекопаете дълбоко почвата и да я наторите с хумусни вещества. Използвайте оборски тор и торф. Ако нямате, и грубо раздробен компост ще ви свърши работа. Размесете ги хубаво с почвата.

Сега е времето да направите райското кътче реалност – засейте жив плет, който прекрасно ще оформи градината, също така е време и за едногодишния иберис (Iberis), който образува чудесни бордюри и цветни килими. Не забравяйте да подкъсите моравата. Засадете дръвчетата и храстите и допълнително наторете всички овощни насаждения.

Ако нямате градина, а сте направили зелен кът на балкона, също е време да засеете семената на саксийните цветя. Те са по-деликатни и по-трудно се отглеждат, но внасят уют в дома. Може да засадите семената на бегония, ешолция, салвия, някои кактуси и др. в плитък съд, похлупен със стъкло или хартия.

 

Поддържайте влажна почвата,

 

като пръскате с пулверизатор и поставете съда на топло (20-24ºC). След като се появят кълновете, махнете стъклото и преместете паничките на слънчево място. Ако през по-голямата част на деня балконът ви е силно огрят от слънцето, имайте предвид, че растенията трябва да свикнат постепенно с ярката светлина.

Присадете цветята в по-големи кашпи и ги наторете. Към края на месеца можете да изнесете саксиите с дафиновото дръвче и лимона.

 

Наборе.бг