nabore.bg

България

Под перото на журналиста: Животописите на Тодор Коруев

"Имам дързостта да събера в книга част от писанията си като колумнист на вестник "Дума". От 2009 г. насам всяка сряда в "Животописи" бомбардирам с 4500 знака читателя и го занимавам с "чуто и видяно". Дори смея да мисля, че колонките по някакъв начин са свидетелства за времето, в което живеем. Дано не си въобразявам много! Оприличавам своите текстове не толкова на есета, памфлети или статии, колкото на дописки, тъй като в тях съм се опитвал и да информирам читателя за едно или друго. Не мога да изляза съвсем от кожата си на вестникаря. А може би е потребно! Благодаря на Иван Гранитски, че задоволи тази прищявка, родена от неизлечимото авторско самолюбие".

С тези няколко думи дългогодишният журналист в ДУМА Тодор Коруев, а от няколко години - колумнист на вестника, отваря пътя на читателите към публицистичните страници на новата си книга "Животописи" (издателство "Захарий Стоянов"). Тя наистина съдържа някои от неговите вестникарски колонки, публикувани от 2009 до 2011 г.

Много трудно е човек да опише личността Тодор Коруев и неговите вестникарски размисли. Просто това е неописуемо. И неизмеримо. Като всичко, което е написал нашият колега като журналист, публицист и писател. Има разлика между тези три негови същности, макар че всяка от тях налага отпечатък върху останалите две. Затова се четат на един дъх, независимо от тематиката им, която е безкрайна като хоризонта - проблеми, личности, събития, исторически препратки със заряд от злобата на деня, документални серии, неподражаеми фолклорни мотиви и митове, особено от любимите му Родопи с мъжката им природна и човешка сила, за които той май знае всичко. Събрали ведно тази едновременно разнородна и хомогенна смес, кратките публицистични есета на Тодор Коруев (колкото и сам да не ги признава за такива) очертават една дарба на самобитен творец, на тревожен гражданин и носител на родолюбива свяст, непримирим биткаджия срещу неправдите и социалните каверни. Особено чувствителен към разрухата на българския преход и националните предателства, към арогантността на управляващата върхушка, към националната идентичност, отродяването, насъскването на етнически противостояния между българите с различна вяра, живеещи отколе като една общност. Той умее да извади интересния факт или коментар от най-обикновени случки и събития. Няма да го видите да подмине апатично дори сериозните партийни гафове. Накратко казано - Думаджия с главна буква, едно от лицата на Продевия вестник.            

Струва си човек да се връща и да препрочита кратките "мигове от живота" на Тодор Коруев - "Българското", "Софронието", "Пожарникарят", "Кафкианство", "Петко льо", "Гайдата", "Хорото", "Таралеж", "Танатология", "Гурбетчийство", "Потурчване"... 

Тези дни новата книга на Тодор Коруев "Животописи" бе представена от издателство "Захарий Стоянов" и редакцията на ДУМА с официална премиера. И понеже книгата съдържа животописите до края на 2011 г., пожелаваме на нашия Тошо в скоро време да издаде в книга следващите свои колонки, защото и до днес всяка сряда читателите търсят и намират територията на доброто, на достойнството и на интелекта, която им предлагат неговите "дописки".   

 

Велиана ХРИСТОВА

Вестник „Дума”


Журналистът Тодор Коруев

Журналистът Тодор Коруев

Най-новата книга на колумниста на

Най-новата книга на колумниста на "Дума" "Животописи"