nabore.bg

България

Почит: Петко Войвода с 22 паметника у нас!

Има монументи за легендарния капитан в Гърция, Италия и Украйна

 

Петко Киряков (капитан Петко Войвода) бил още на 17, когато събрал първата си чета през 1861 г., с която разбил рахатлъка на турските поробители в Беломорска Тракия и Родопите. След „специализация” в атинско военно училище, в зората на 1866 г. става съдбоносната му среща с националния герой на Италия Джузепе Гарибалди. Тя окончателно оформя съдбата му на бунтовник и борец срещу всякаква неправда и робство! Двамата побратими събират дружина от 220 италианци и 67 българи, с която участват в Критското въстание от 1866-1869 г.

Завърнал се в България, Петко

 

събира своя чета,

 

наречена Първа българска революционна дружина „Защита”. Едва дочакал Руско-турската освободителна война, той взема дейно участие в нея с въоръжен отряд от 3000 български бойци. С тях през 1878 г. потушава скроения от Турция /с благословията на Англия!/ „мюсюлмански метеж” в Родопите, ръководен от агента на британските тайни служби Сенклер.

За големите си заслуги в освобождението на България и помощта му за руските войски, е произведен в чин капитан. А самият император Александър II га награждава с орден за храброст...По-късно за русофилските си убеждения той е преследван,

 

арестуван и измъчван.

 

Дори го интернират в Трявна, след като вече се е установил да живее във варна. През 1899 г. Капитан Петко Войвода членува в демократическата партия на Петко Каравелов, съосновател и подпредседател е на дружеството „Странджа”, което обединява българските бежанци от Одринска Тракия. С поддръжката на Петко Киряков излиза вестник „Сан Стефано”, работи и като адвокат.

Изтерзан не от битките с поробителите на отечеството, а от мъченията и интригите ва властниците, големият син на България си отива от този свят

 

едва 56-годишен.

 

Ето и един исторически куриоз: не Левски и Ботев, а капитан Петко Войвода е с най-много паметници у нас – 22. Има негов мемориал и в родното му село Доганхисар /сега Есими, Гърция/. А през 2004 г. на Галибалдийския хълм във Вечния град се издигна още един негов монумент, редом с побратима му Джузепе. Украинците също са уважили българина в Киев с скулптура.

 

 Георги КАРДАНОВ


Римският паметен знак за войводата...

Римският паметен знак за войводата...

...и бургаският.

...и бургаският.

Паметникът в Киев /Украйна/

Паметникът в Киев /Украйна/

Фотопортрет на войводата

Фотопортрет на войводата

Мемориалът в Момчилград

Мемориалът в Момчилград

Паметникът на Капитан Петко войвода в родното му село Доганхисар Дедеагачко - Беломорска Тракия

Паметникът на Капитан Петко войвода в родното му село Доганхисар Дедеагачко - Беломорска Тракия