nabore.bg

България

Почина доайенът на спортната журналистика Ешуа (Шико) Алмалех

Той е един от учредителите на вeстниците „Народна младеж” и „Старт”

 

На 94 години почина най-възрастният спортен журналист у нас – Ешуа Алмалех, повече известен като бай Шико. За това съобщи във фейсбук неговата дъщеря журналистката Зелма Алмалех.

Ешуа Алмалех е роден на 11 март 1924 година в Стара Загора. Майка му умира, след като баща му е изгонен от магазина си по закона ЗЗД. Без съд и присъда убиват брат му преди 9 септември 1944 г. Алмалех идва в София през 1945 година. Завършил е Френския колеж в Пловдив и Свободния университет, днешен УНСС, но не е работил като икономист. Има 42-годишен стаж като журналист. Започва работа във в. “Народ” - на социалдемократите. На 1 март 1946 г. е приет в Съюза на журналистите. След това започва работа в новооснования вестник “Народна младеж”. Там е първият завеждащ на вътрешнополитическия отдел. В края на 1950 г. в изданието се създава спортен отдел и той поема шефството му. След това постъпва на работа във в. “Народен спорт”, където завежда международния отдел. През 1971 г. основава илюстрования спортен седмичник “Старт”, където работи до пенсионирането си. Присъствал е на три олимпиади - в Рим през 1960 г., в Мексико през 1968 г. и в Мюнхен през 1972 г. В Мюнхен става свидетел на убийството на 15-те израелски спортисти и треньори. Това силно го травмира и решава да не присъства на повече олимпиади.

Сътрудничи на БНТ като коментатор по лека атлетика. Носител на орден “Кирил и Методий - II степен”. Заслужил деятел на спорта. Притежава награди от Олимпийския комитет. Говореше перфектно френски и испански.

До края на дните си Шико продължаваше да се вълнува и преживява победите и загубите на българските спортисти.

„Татко напусна нашия свят днес сутринта в съня си. До последно се вълнуваше какво става в света и около нас. Тръгна си тихо и достойно. Отново ще се събере с мама, с непрежалимата си майка Зелма и много други хора, които много обичаше и, които не можеше да прежали. Сбогом, Шико, обичаме те!”, написа за сбогом дъщерята Зелма Алмалех.

Светла памет за Ешуа Алмалех!

 

www.nabore.bg

 

 


Ветеранът на спортната журналистика у нас Ешуа Алмалех

Ветеранът на спортната журналистика у нас Ешуа Алмалех