nabore.bg

България

Отиде си доайенът на журналистиката в Димитровград Димитър Беремски

На 92-годишна възраст ни напусна колегата Димитър Беремски, съобщи дружеството на СБЖ в Димитровград.

Той е в първия випуск (1952-1953 г.),  на специалността „Журналистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. с който се поставя началото на висшето академично образование по журналистика в България. . През 1957 г. пристига в Димитровград като кореспондент на  „Работническо дело” и паралелно сътрудничи на радио София. Впоследствие работи като  във вестник „Димитровградска правда”,  сътрудничи на  „Стършел” и „Меридиан мач”, общинско радио –Димитровград  и  други регионални и национални медии. Пенсионира се като заместник главен редактор на  „Димитровградска правда”.

Доайенът на димитровградската журналистика е носител на наградата „Златно перо” на СБЖ. През годините е бил член на Управителния съвет на СБЖ и над 15 години председател на Дружеството на журналистите към СБЖ в Димитровград. Носител е на специалната награда за принос в културата на Община Димитровград. През 2018 г. бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Димитровград” за приноса си към обществено-политическия и културен живот на Димитровград, чрез стотиците си репортажи, интервюта, публицистични коментари, рецензии и анализи.

През 2003 г. излиза първата му книга „Между мечтата, наивността и вярата: Димитровград през погледа на писатели, художници, академици, артисти и един строител”. В нея публикува свои интервюта с 26 известни български личности, сред които са Елисавета Багряна, Иван Радоев, Георги Калоянчев, Камен Калчев, Георги Анастасов, Стефан Цанев, Иван Русев и др. През 2020 г. с  финансовата подкрепа на Община Димитровград  издава  „Акценти на прехода: Димитровград 1996-1997 г.” с коментари по актуални за времето теми и интервюта.

Критичният поглед и непримирим дух на Димитър Беремски се открояват в неговите журналистически статии и репортажи, и го съпътстват през целия му професионален път. Ще го помним като ревностен защитник на българската журналистика и радетел за свободното слово. Светла му памет! Поклон!

Да си спомним за един прекрасен колега и журналист, приятел и всеотдаен патриот! Поклон пред паметта на Димитър Беремски!

Вечна памет и да ти е светъл пътя Бай Митьо!

 

Източник: СБЖ