nabore.bg

Дом и двор

По правилата: Как се пие шампанското?

Етикетът за сервиране на шампанското включва в себе си освен определени правила и много изисканост. То е претенциозно вино и изисква стил и елегантност. Сервира се охладено около 7 градуса, тъй като при тази температура ароматът се усеща най-добре.
Изстудява се по два начина. При първия потапяте бутилката за около 20-30 минути в шампаниера с вода и лед в съотношение 1:1. При втория начин го оставяте за не повече от 3-4 часа в хладилник. Никога не поставяйте шампанското във фризер!
Ако при отваряне тапата гръмне, се губи голяма част от газировката на това така прекрасно вино. Напоследък е прието това вино да се сервива в издължени, високи и тесни чаши с високи столчета. Колкото и да са популярни, широките чаши не са подходящи, тъй като не задържат аромата на виното, затова бяха извадени от употреба в този случай.
Шампанското трябва да се консумира възможно най-скоро след като излезе от избата. Някои видове шампанско могат да се съхраняват в продължение на години. Не е задължително да изпиете цялата бутилка наведнъж. Ако е затворена добре и е в хладилник, тя може да се запази до няколко дни.

 

Наборе.бг