nabore.bg

Тежката дума

Пак скандал на „Дондуков” 2: Плевнелиев - срамът български

Ще се потърси ли наказателна отговорност на президента за тайната му среща с шефовете на ЕVN във Виена

 

Падението на държавния глава удари дъното. Оттук насетне да се иска импийчмънт за отстраняването му е най-малката и най-логична стъпка, с която депутатите биха защитили националния интерес и достойнството на България. От него би трябвало да се търси не само морална, но вероятно и наказателна отговорност, заради задкулисната му среща във Виена с ръководството на ЕVN - един от енергийните монополисти, срещу който тече процедура за отнемане на лиценза. Кажете ми президентът на коя друга европейска държава може тайно да се среща с чужда фирма и впоследствие да не дава информация на обществото? "Нямаме коментар за срещата на Плевнелиев във Виена. Нямаме позиция, която да изпратим", лаконични са от "Дондуков" 2.

 

Цинично, кратко и ясно...

 

Плевнелиев определено не е човекът, който да преговаря за тока в България. Значи остава съмнението, че мотивите му са били лични. А личните мотиви при един държавен глава на подобно рандеву, особено пък ако той се казва Росен Плевнелиев, са синоним на корупция от висша степен. Подобен срам нацията ни не помни в цялата си хилядолетна история. Такова ярко и безпардонно лобиране за личните си, комерсиални и политически интереси досега не си е позволявал нито един от предшествениците му. Нещо повече - никой не се е включвал в корпоративни войни на страната на едните срещу другите. И всичко това - за сметка на добруването на нацията. Да припомним, че подобно на близкия на Плевнелиев олигарх - Иво Прокопиев, EVN също имат инвестиции във възобновяеми енергийни източници у нас, освен че държат монопола на тока в Югоизточна България.

С право мнозина

 

го определят като "Мистър гаф",

 

защото за времето, откакто е държавен глава, не минава ден без издънка. Да не говорим, че вече не се и крие, когато разделя обществото, заемайки открито позиция във всеки политически сблъсък. А да очерня държавата си отвън е обичайна практика на ГЕРБ, чийто ярък представител се оказа и Плевнелиев. Защото да изтърсиш във Виена, и то на лекция пред Дипломатическата академия, че Русия може да ни "окупира подобно на Крим", е колкото скандално, абсурдно и глупаво, толкова и обидно. Много руснаци имали апартаменти у нас. Ами че руснаци с имоти държат и половин Лондон, а и само там ли?!

Че нашият президент

 

не блести с особен природен интелект,

 

нито с качества на дипломат, е донякъде разбираемо. Да плюеш по Русия и да й размахваш заканително пръст за "агресивната й политика", подобно на пигмей, който ръфа колоса, също не е изненада - в общия русофобски хор всеки иска да се хареса на западните си кукловоди. Но когато с думите и делата си провокираш и въвличаш страната в международен скандал, даже във война, е вече непростимо. И наказуемо. Подобна неадекватност е толкова вредна, че е най-добре причината овреме да бъде отстранена, за да не стане по-лошо. Поводи бол. И един неоспорим - "обединителят на нацията" наистина успява да я обедини. Срещу себе си.

 

Валентин ГЕОРГИЕВ, вестник „Дума”


С право мнозина наричат Росен Плевнелиев

С право мнозина наричат Росен Плевнелиев "Мистър гаф"