nabore.bg

Архивите са живи

Минало: Племенник на Яворов осакатен в лагера "Белене"

120 години от рождението на д-р Найден Найденов

 

Майката на д-р Найден Найденов - Екатерина Тотю-Крачолова е сестра на поета П.К.Яворов

 

Д-р Найден Николов Найденов е роден на 20 януари 1902 г. в с. Средно Градище,  Чирпанско в учителско семейство. Майка му Екатерина  Тотю-Крачолова е сестра на поета П.К.Яворов. Писателската му дарба се  проявява още като осем годишен, когато публикува разказче вьв в-к ‘’Славейче’’ озаглавено ‘’Какво изпатил вуйчо Пейо’’.

    Завьршва гимназия в Стара Загора и през 1923 г. учи два семестьра вьв Висшето  агрономическо училище ‘’Вайнщефан в град Фрайзинг Германия.През 1924 г. следва ветеринарна медицина в град Парма, Италия,като през 1928 г.завьршва обучението си и защищава докторат. По това време издава книгата ‘’Истината за трагичната случка   с Лора и Яворов’’. А заедно с д-р Иван Лабутов /съпруг на сестра му Малина/ и други  съидейници основават в София БНСС ‘’Христо Ботев’’.

 В България е назначен за участъков ветеринарен лекар в Брацигово, където се запознава и сключва брак с учителката Куна Ракова, родом от Панагюрище.След 1930 г. е околийски ветеринарен лекар  в Пещера, а от юли 1931 г. е началник по  здравеопазването в Пловдивската окръжна постоянна  комисия . Същата година издава  книгата си ‘’Спомени за Яворов’’.

Вестникарска портретна скица на д-р Найденов от стария български печат

 

В 24-то Обикновено народно събрание /май1938 г.-октомври 1939 г./ е най-младият   народен представител. От това време датира дружбата му с Иван Багрянов, който е министър на земеделието и горите, а през 1944 г. е министър-председател на Царство България. Д-р Найденов става началник на политическият кабинет на Багрянов. През септември 1939 г. е избран за председател на Българския ветеринарно-лекарски съюз. През този период заедно с проф. Михаил Арнаудов подготвят книгата ‘’Истината за трагедията на Яворов’’, която не е издадена и  до ден днешен.

Министър-председателят Иван Багрянов. Шеф на неговия политически кабинет е бил д-р Найден Найденов

 

След 9 септември 1944 г. д-р Найденов е подложен на репресии. През 1948 г. е   арестуван и осьден на 10 години строг  тъмничен затвор. Поради измръзване в лагера  Белене са му ампутирани и двата крака.

    В периода  1958 -1961 г. докторът подготвя ръкопис от 360 страници ‘’Спомени с Иван Багрянов’’. Описва срещите си в чифлиците ‘’Махзар паша ‘’/Воден/ и в с. Избул, Новопазарско,  срещите с цар Борис трети , Богдан Филов и др. политическите срещи  в руското и немското посолства, изпращането на делегацията за преговори в Кайро, Народния сьд и др.

Ръкописът е бил неизвестен дори и на близките му, докато през 1991 г. е открит случайно прибран в куфар в едно мазе. Книгата вижда бял свят през 2002 г. и е издадена сьс средства  на Бьлгарския национален фронт ,Чикаго  САЩ.

След 1989 г. у нас бе издадена книгата със спомени на д-р Найденов "Спомени с Иван Багрянов"

 

Д-р Найден Найденов умира от левкемия  на 16  септември 1965 г.в ИСУЛ, в рьцете  на искрения си приятел проф. Бойчо Бойчев. До края на дните си, той контактува и с проф.Михаил Арнаудов. А общата им книга за Яворов, може би се крие в някое мазе. Такава е сьдбата на  скритите рькописи, подобна е сьдбата и на скритата ни история.

 

Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ