nabore.bg

Лични драми

Писмо от Горно Абланово: Без радио не мога!

След публикуването на спомена на Пенчо Цанев за ролята на радиото в неговото детство и младост, той пак писа до Наборе.бг. В писмото си г-н Цанев разказва още за радиоапаратите и други неща, които днес го вълнуват в програмите на радиостанциите. Ето текста на писмото му:

 Уважаеми, г-н Бояджиев!  

И аз имам радиоприемника ВЕФ. Сега вече не мога да го ползвам, защото предаванията вече не се излъчват на средни вълни. А на УКВ съветските модели радиоапарати не са настроени на тази честота, на която нашите радиостанции излъчват предаванията си. Вече няма и радиотехници да ги настройват. Преди години един радиотехник имаше обява във вестника, че ги настройва.

Можех да се възползвам от тази услуга, но щеше да ми създаде трудности. Предпочитах да отида в Русе на пазара и за 10 лева да купя някой китайски приемник. Отначало той свири добре, но след известно време започва да губи станциите. Те са толкова близко една до друга, защото ефирът е наситен с радиостанции.

Преди 30-40 години във всеки селски дом денонощно пееше и говореше радиоточката

 

Нас най-много ни смущават румънците. Имат една мощна такава с много близка честота до програма „Хоризонт“. В ефира тя започва да заглушава нашата. Има и много други радиостанции, но аз обичам да слушам националното радио. Много се промениха предаванията. Радиопредаванията и те са политизирани. За съжаление такава е действителността. Сега си намерих качествен приемник. Да съм жив и здрав да го слушам. Не го изключвам - 24 часа работи. Преди имахме радиоточки. Те се обслужваха от "Български пощи". Преди няколко години те предадоха безвъзмездно цялото си оборудване на общините, защото нямаха възможност да го поддържат. Общините малко ги вълнуват тези проблеми, защото имат доста други задължения, но не желаят и тях да изпълняват.

Ще спра до тук. По този и други такива въпроси мога да напиша доста голяма статия. Стига да има, кой да и обърне внимание.

             

Пенчо ЦАНЕВ, с. Горно Абланово, Русенско