nabore.bg

Тежката дума

Писателят Георги Мишев става за резил на стари години

Паметта на писателя вече му изневерява доста

 

Само в едно интервю и само на една страница писателят Георги Мишев тиражира неистини, боядисани в черно. Ето първата - според него голям фалшификат било, че „през социализма е имало развито селско стопанство”. И не дава никакви примери.

Ето безпощадната офоциална статистика: през 1988 г. са произведени 815 хиляди тона полски (от полето, не от Полша!) домати! Другите не ги броим. Сега колко произвеждаме? Какви домати ядем: от Турция, Гърция, Македония, че дори от Полша и Испания. Пак през 1988 г. сме произвели 398 хиляди тона ябълки!!! Какви ябълки ядем сега: македонски, полски и какви ли не още! 537 хиляди тона картофи сме произвели, сега купуваме: френски, германски, полски, египетски... Кога е било развито селското ни стопанство – тогава или след като политическата сила на Мишев направо го разори? Пак в споменатото интервю и само в едната страница Мишев, който признава, че вече паметта му не е услужлива и това си личи отвсякъде, казва: От 1950 г. до 1989 г. били произведени 800 филма, но от тях едва 50 били качествени. Че малко ли е това? Десет да са на висота, пак си заслужава. Мразеното от него тогавашно кино сътвори шедьоври, които след още 50 години няма да ги направим – включително и тези, на които сам Мишев е сценарист. Ако за 40 години са направени 800 филма – за 25 години славна демокрация, колко са сътворени? Посочете 5 заглавия! Ех, Мишев, Мишев... И тази излиняла памет! Ех, Мишев, Мишев – що ти трябва да се резилиш на стари години... Пак в това интервю, Мишев твърди, че един от най-големите фалшификати на социализма бил сериалът „На всеки километър”. И пита: Какво в този филм е вярно? Няма такива партизански акции, бомби... Може и да ги няма, но сериалът не е документален филм, а художествена поредица, в която е нормално и дори задължително да има художествени измислици.

Ами да го попитаме господина Мишев: Какво вярно има в холивудската поредица „Рамбо”? Нима има такъв незнаен юнак (Сталоун играе главната роля!), който попилява цели руски полкове, за да възвести вечна правда в света? Има такъв юнак, но той е само в развинтеното въображение на сценаристите и режисьорите в Холивуд.

Ех, Мишев, жалък Мишев – що ти трябва да се самоочерняш на стари години?

 

Стефан СЕВЕРИН, Пловдив