nabore.bg

Интервю

Певецът Бисер Киров: Горд дядо съм на четири внучета!

  • Аз съм единственият чужденец – заслужил артист на Русия, хвали се именитата естрадна звезда

 

Малцина знаят, че Бисер Киров започва кариерата си не като естраден певец, а като рокаджия. Припява рок в дует с Георги Минчев – почват заедно от казармата, продължават и като студенти. През 1966 г. го чува композиторът Морис Аладжем и започва професионалната му кариера с оркестър “Балкантон”. Той е роден през 1942 г. в София, но произхожда от стар родопски род. Баща му е пастор в църквата на адвентистите от седмия ден. Женен е от 1969 г. за състудентката си Митка, с която са двойка и до днес – една от най-дълготрайните в родната естрада. От 2006 до 2010 г. бе културно аташе в българското посолство в Москва. Владее руски, английски, немски и ползва испански, полски, чешки, румънски.

- Все по-рядко сте в България, по-често човек може да ви види в Москва или Берлин. Къде всъщност живеете в момента?

- През последните 20 години пея, живея и представям България в Русия. Това е моята „обетована земя“. Гордея се с правата си на „най-популярния българин“ на територия почти 1/6 от света. Тези права  съм извоювал преди  повече от 40 години.

- С какво точно се занимавате?

- Въпросът е странен, защото има интернет и всичко там е казано…

- А пеете ли?

- И още как!

- Преди време показахме на страниците си четвъртият ви внук. Разкажете ни за внуците си?

- Двете ми по-големи внучки са дъщери на сина ми Бисер - Малена и Елиса.Малката ми внучка Фрида е на дъщеря ми Венциноса. А брат й Максимилиян Александър Бисер Феликс е първото момче след трите ми внучки и е още малък сред каките си...

- Имате прекрасна къща в смолянското село Чокманово. Остава ли ви време да ходите в Родопите?

- Да, това е потомствената ни 200-годишна къща, със спомена за която заспивам където и да съм по света.Чокманово е нашия „кировски Ерусалим“, в който сме обречени да се завръщаме и да останем там завинаги.

- Да ви върна в младостта. Как вместо инженер-химик станахте певец?

- На този въпрос никога не съм търсил отговор…Сцената е мисия, а не професия, и музиката е подарък и чудо, за което ежедневно благодаря на Бога. Пея и ще престана да пея когато намеря и най-малката причина за това.

- Известен сте с каубойските си шапки, колко бройки имате?

- Считам, че съм известен с песните си сред повече от 300 милиона слушатели, а каубойската ми шапка е само атрибут на визията ми през последните 20 години. Наистина  обичам шапките си, но с готовност ги подарявам на близки и приятели.Сега в София, Берлин и Москва имам около двайсетина.

- Помните ли коя ви е първата и откъде тази страст към този вид аксесоари?

- Историята на първата ми шапка е сигурно най-разказваната… Получих я случайно в Прага, от певеца Дийн Рийд, на рожденият му ден 22 септември 1985 година, който посрещнахме с екипа на знаменития му филм „Пей, каубой, пей” На следващата година - на 18 юни 1986 г., в Братислава научих за неговата смърт. Шапката му бе в колата ми и след ден, на концерта в град Гера, я сложих, за да не я сваля до днес…Шапката  остана спомен за един уникален талант и знак  на почит и дълбоко уважение към прекрасен приятел. Оригиналната шапка е в Музея на рокендрола на Алла Пугачова в Москва.

- Носите 47 номер обувки, запален гъбар сте, обичате да спортувате. Какво обаче не знаят хората за вас?

- Ще ви разочаровам… нося номер 44, но съм запален гъбар. Жалко, че през последните години все по-рядко ходя на гъби и много по-често си ги купувам.От спорта ми останаха ежедневните 4 до 6 километра разходки и  най-малко едночасовите ми занимания с китарата, за което навярно хората не знаят.

- Май сте единственият българин, който е заслужил артист на Русия. Как се получава такава титла?

- Доколкото зная съм единствения чужденец - заслужил артист на Руската федерация, и ме уверяват, че друг няма да има. Тази титла не се получава, а се присъжда с указ на президента на РФ. Моят указ е №1266 от 10 ноември 2009 година, Москва, Кремъл.

- Свързва ви крепко приятелство с легендата Йосиф Кобзон. Откъде и как?

- Свързва ме крепка дружба и с Лев Лешченко, Андрей Макаревич, Юрий Антонов, Павел Слободкин, Алла Пугачова, София Ротару, Ирина Понаровска, Азиза, Владимир Винокур, Николай Разторгуев и с всички знайни и незнайни за вас светила на руския певчески небосклон, защото съм щастлив участник на раждането на руската популярна песен преди 45 години… Руснаците биха казали „Так долго не живут!!!!“

 

Интервю на Димитър СТРАШИМИРОВ


Бисер Киров и съпругата му Митка

Бисер Киров и съпругата му Митка

Семейство Кирови с четирите си внучета

Семейство Кирови с четирите си внучета

От 20 години Бисер не се разделя с каубойската шапка

От 20 години Бисер не се разделя с каубойската шапка

Познатият на публиката

Познатият на публиката "юноша бледен".

На концерт в Берлин преди десетилетия

На концерт в Берлин преди десетилетия