nabore.bg

Хората говорят

Петя Буюклиева: Пяла съм и бременна в деветия месец!

На концерт в Хавана певицата загубила гласа си

 

„Само за моите прически ме питат”, през смях казва Петя Буюклиева, когато някой повдигне темата за екстравагантните й фризури. Вече повече от 25 години естрадната певица е една от най-колоритните изпълнителки. Доста преди Азис тя експериментира с косата си, дори в годините на комунизма.

„Преди 1989 г. пейзажа беше доста сив. Аз и Силвия Кацарова бяхме едни от най-атрактивните на сцената. Спомням си, че само като се появях някъде,

 

всички се обръщаха и почваха да ме коментират.

 

Искаше се огромна смелост човек да изглежда така”, споделя Петя.

Философията й е, че един певец трябва да е артист на сцената и да се забелязва отдалеч. „Хората с по-обикновени професии не могат да си позволят да изглеждат така. Ние пък, хората от шоубизнеса, не можем да изглеждаме обикновено”, пояснява Буюклиева.

Глас, темперамент, артистичност – така я определя музикалната критика преди демокрацията. Изпълнителката е горда с това, че пее еднакво добре във всички стилове – от рок, поп и диско през рап до електронна музика. Когато е на подиума, две неща особено поразяват – големият диапазон и силата на гласа й.

 

„Всеки път пее като за последно”,

 

казвали колегите й още в Консерваторията. В рода на майка й всички са музикални и не минават семейни сбирки без песни. „Мама, светла й памет, обаче имаше най-силния глас и като се включеше, надпяваше останалите. Бях много горда с нея.”

Артистичността, темпераментът и чувствителността са от баща й. Така двамата създали едно изключително съчетание. На 6 години Петя започва да учи цигулка. Завършва Пловдивското музикално училище със специалност пиано и постъпва в естрадния отдел на Консерваторията. По същото време я забелязва Димитър Симеонов, диригент на знаменития тогава оркестър „София”, и я кани. От московския „Гостконцерт” идват на прослушвания и я одобряват за концерти в СССР.

Срещите й с Александър Бръзицов и Тончо Русев създават първите хитове и първите плочи. През 1986 г. Петя нахлува с гръм и трясък в големия шоубизнес. Печели „Златният Орфей”, състезавайки се с над 30 изпълнители. 1987 г. й носи „Братиславска лира” и три награди от фестивала в Хавана – „Гала” – на публиката, на пресата и голямата награда „Сребърна раковина” за изпълнение на кубинска песен. Това е един от най-драматичните моменти в кариерата й – по средата на първата песен

 

публиката става на крака

 

и я аплодира – от вълнение след бисирането губи гласа си.

„Изпаднах в паника. Няколко дни не можех да проговоря. С течение на времето успях да си възвърна гласа”, споделя днес Буюклиева.

Едва ли има наша певица с повече международни отличия – 24 и 4 „Гран при”. Петя заминава на неколкомесечно турне в Русия през 1993 г. Заедно с много руски знаменитости, между които Силвия Ротару и Филип Киркоров, тръгва с кораб на „Звезден круиз” до Неапол, Барселона, Родос, Малта…

Забавна е случката на концерта им с Филип, чиято първа част изнася тя. Във втората е негов ред и той заедно с оркестъра и балета са на сцената. Запява, но от плейбека се разнася само виене – близо 30 секунди. Човекът, отговарящ за техниката, нещо се разсеял. Публиката избухва в смях,

 

а Филип крещи в микрофона

 

„Я тебя уволью!” След пътуването й предстоят още 5 концерта в зала „Россия”.

Годината е 1994 – предстои световното футболно първенство с Америка и талисман на нашия отбор е песен на Петя. Посреща футболистите ни на стадион „Васил Левски”, бременна в деветия месец, и получава двоен хонорар. На въпроса „Защо?” й обясняват, че двама са работили. Така синът й Тони получава първото си възнаграждение преди още да е роден.

„В нашата професия има много злоба и завист. Опитват се да потъпкат тези, които могат.

 

Нароиха се какви ли не предавания и вестници,

 

които вместо да сочат кой е некадърник, се занимават с любовницити му. Това е изкривена критика”, отсича Буюклиева. Тя е единствената изпълнителка в България с глас 4 октави и половина. За сравнение – Лили Иванова има три октави.

Петя още не може да се успокои от нелепата загуба на майка си. Преди години в центъра на Асеновград ученичка, качила се на автомобил, блъска възрастната жена. „Още се чудя на такива тепегьози. Как е възможно да има толкова безотговорни хора”, казва певицата и сълзите й потичат.

 

Петър СТАНИМИРОВ


На сцената певицата развява буйни прически

На сцената певицата развява буйни прически

Г-жа Буюклиева е една от най-награждаваните наши изпълнителки

Г-жа Буюклиева е една от най-награждаваните наши изпълнителки

Новата визия на Петя

Новата визия на Петя

Със сина Тони

Със сина Тони