nabore.bg

България

55-годишният Петър Попангелов: В хотела ми местата се резервират месеци напред

Двете щерки на шампиона не тръгнаха по пътя на баща си

 

Петър Попангелов и днес е сочен за най-успешният български скиор. Едно от доказателствата за постигнатото в 11-годишната му състезателна кариера е пистатата в зимния курорт “Боровец”, която от 2006 г. носи неговото име.

Пепи е носител на Европейската купа по ски алпийски дисциплини за 1977 г. Има 26 победи в международни състезания. В продължение на 10 години участва в стартове за Световната купа. През 1980 печели победа в кръг от Световната купа - Ленгрис (Германия). Участва на 4 световни първенства. Три пъти е шампион на университетските игри (универсиада).

Легендарният скиор е шести в слалома на две зимни Олимпиади — в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. и участва на две други — в Инсбрук през 1976 и в Калгари през 1988 г.

"Можех да взема олимпийски медал и двата пъти, но не успях, защото преди мен паднаха много скиори и аз трябваше да карам по-внимателно. А като забавиш и се подсигуриш на две-три врати, стотните хвърчат.", спомня си днес Попангелов, връщайки се назад в годините. Съжалява също, че се е наложило да се откаже от ските сравнително млад, на 28 години, заради тежка контузия, след която при операция в Австрия е изваден далака му.

Днес скиорът е на 55 години. Собственик и управител е на скромен семеен хотел в Боровец. "В хотела идват приятели, запалени скиори, които си резервират места с месеци напред. Повечето от тях вече се познават и в хотела се живее като в голямо семейство", разказва Попангелов. Пепи има две дъщери Даяна и Петра. Отбелязва, че не се състезават, но са скиорки. “Карат ски винаги, когато могат. Ските са много тежък спорт, изискващ много жертви. 7-8 месеца от годината трябва да си на ски. Условията са тежки, времето невинаги е на твоя страна. Не е като шаха - вземаш фигурите и отиваш да местиш в някой хотел”, обяснява спортистът и добавя, че не съжалява, че децата му не са тръгнали по неговия път.

Всъщност треньор на Попангелов бе неговият баща- Петър Попангелов-старши. Всичко, което знае за ските, е научил от него. За Попангелов-старши се говори, че е бил строг и взискателен наставник.

"Той много наблягаше на моя режим, тъй като ските са спорт на дългите преходи и пътувания. Без режим едва ли щях да имам успехи. Заслугата за успехите се разделя 50 на 50 между треньора и състезателя", обяснява бившият скиор.

 

От вестник „Златна възраст”


Днес прославеният скиор е хотелиер и ресторантьор

Днес прославеният скиор е хотелиер и ресторантьор

Пепи през съзтезателната си кариера

Пепи през съзтезателната си кариера

От малък Петър се качва на ските

От малък Петър се качва на ските

Петър Попангелов-старши

Петър Попангелов-старши