nabore.bg

Интервю

Бащата на туризма у нас Петър Дойчев: Внесохме албански таралежи срещу змиите на “Златните”

Нарекоха ме идиот, защото предложих да продаваме минералната вода

 

Петър Дойчев е роден през 1934 г. в Бургас. В продължение на 70 години работи в туризма. Един от създателите на “Балкантурист”. Бил е администратор, екскурзовод, управител на първия хотел “Роза” в курорта “Св. св. Константин и Елена”, и на група хотели в Златни пясъци. Дълги години работи като главен специалист в Държавния комитет по туризма. 

- Каква основна грешка правят у нас, когато става дума за българския туризъм?

- Основната им грешка е, че не разбират от туризъм. Туризмът е международен. В България има два вида. Единият е от типа “Алеко Константинов”, който е на здравето и приятелството, другият е на Ячо Кабаивански (бащата на Райна Кабаиванска - б.р.), който е международния. Той е без граници, без политика, той е на човека, който обитава земното кълбо, той обединява народите, задоволява любопитството му и е в негова услуга. Това не могат да разбират у нас, смесват всичко с политика и пари. Днес туризмът в България е в ръце, които преследват големи печалби. Пишат, че 1 милиард лева били спечелени от 700 хиляди германци, 330 хиляди руснаци и т.н. Чакайте бе! Благодарение на редица събития в света хората не посмяха да отидат в страните, където са свикнали да ходят, и дойдоха в България. У нас не могат да разберат, че курортите ни не са квартали към градовете. Направиха “Слънчев бряг” квартал на Несебър, “Златни пясъци” - на Варна. Единствено “Албена” е запазен и има облика на завършен курортен комплекс.

- Защо се стигна до сегашното състояние на тези курорти?

- В България нахлуха най-лошите хора в туризма. Дойдоха да перат пари и това хаотично строителство разби всичко. Какво търсят тези апартамент-хотели в курортните комплекси? Аз пренесох тази форма преди 40 години. Това е вид инвестиране на по-заможни хора в страната в хотелски вериги и хотели, които да бъдат към балнеосанаториуми. В България извратиха тази форма, построиха такива апартамент-хотели и ги продадоха на руснаци и англичани, които ги дават под наем. Какви са тези молове и супермаркети? Към всеки хотел има ресторант, барове, сладкарници, туристът идва да почива, а не да пазарува, търси спокойствие и тишина. В “Слънчев бряг” до 4 часа сутринта бумтят дискотеки на плажа, целият курорт кънти. Всеки прави каквото си иска, превзеха пясъчната ивица, построиха ресторанти, които буквално са пародия.

- Необходима ли е национална стратегия за туризма?

- Не само национална. Трябва да е ясно, че министърът на туризма е голяма личност. Той трябва не да ръководи, а да изисква от 10 министерства. Туризмът може да храни повече от половин България, а сега са го свили само до морски и зимен. Къде са конгресният и планинският туризъм, къде е балнеологията? В България туристът не може да види друго освен проститутки и просяци.

- Ще се стигне ли и у нас до събаряне на хотели, както стана в Испания?

- Аз съм единственият българин, който присъствах. Взеха ме сутринта със самолет и ме заведоха в Испания, за да видя с очите си как испанците събарят хотели. Те прочистиха курортите си, въпреки че след това пак ги замърсиха. А при нас всички се спуснаха чрез туризма като златна кокошка да трупат пари. Архитекти извоюваха право да проектират и да вземат процент от стойността на сградата. Така те диктуват облика на хотела. Заимстваха от чужбина хубави фасади, но те не са проектирали хотели, а жилища. Архитектът е човекът, който заедно с художника и скулптора създава епохите на човечеството. На туризма у нас не му потръгна. През 1946 г. Ячо Кабаивански написа концепцията и я докладва на Георги Димитров. Той се зарадва и каза: това е нещо ново за нашата икономика. Имах среща с Димитров, който ми каза: с теб ще правим туризъм. Но когато докладва на Сталин, той му каза - където има туризъм, има и шпионаж. И концепцията изчезна. След година Клемент Готвалд се обърна към него с молба да приемем чешката интелигенция на почивка на Черноморието. Така през 1948 г. в България започна туризъм с уговорката туристите да са само от соцстраните. Постепенно се разбра, че туризмът е доходен и носи валута. В туризма няма аз, има ние, днес това не могат да разберат. Трябва да бъдат патриоти, а не са. Тодор Живков го имаше като боклукчийско кошче - който се провали в някоя от службите, го пращаха в туризма. Затова в него имаше много военни, все като ръководители. Университетите се пробудиха късно. Аз започнах туризма във Варна, но 17 години чаках да открият катедра в университета. Бяхме ентусиасти, работехме, за да печелим приятели на България и най-важното - валута за нея. Днес никой не говори за културно поведение, за персонала, който трябва да представлява България.

- Как си обяснявате факта, че 500 хиляди българи предпочитат да почиват в Гърция и Турция, отколкото на нашето Черноморие?

До 1966 г. в Турция изобщо не се говореше за туризъм. През лятото ходех много пъти там, защото германците проявяваха голямо любопитство към Истанбул, с корабчета често пътуваха дотам. Турците ме питаха защо им ги водя. Туроператорите в Истанбул бяха евреи. Но турците се осъзнаха и правителството им не жали средства. Те заимстваха много от италианците и испанците и създадоха голяма база. Изселването на нашите турци им дойде дюшеш, много наши възпитаници, изградени специалисти, отидоха в Турция и там станаха директори на хотели. Не мога да разбера защо след 1989 г. тези, които изкупиха базата, унищожиха всички нови форми на обслужване и се влюбиха в “ол инклузив”. Рускините ме срещат в курорта и ме питат: Къде са детските ясли и градини, ние идваме тук с децата. Питам ги как са с храната, в хотела има ресторант. Отвръщат ми: столовая. При социализма всеки ресторант имаше оркестър, хората танцуваха. Най-после и у нас разбраха, че в туризма трябва да има контрол. Един хотел трябва най-много на 5 години да обновява обзавеждането си. Стига с тази алчност за пари, трябва да дадеш, за да ти дадат. Пишат глупости за шезлонги и чадъри. Ние нямаме големите плажове на Турция и Гърция. Нашите плажове вече са бетонни. А някога ги пресявахме всеки сезон. Българинът трябва да гледа на плажа като на собствен, защото той е държавен. Дойдоха хора, които не са виждали море, и ги наеха. Гонят печалби. Шезлонгът и чадърът на плажа трябва да са безплатни... Минал съм през всички степени на туризма, стигнах до главен специалист по експлоатацията на хотелите и на ресторантите. Обиждали са ме, наричали са ме какъв ли не...

- Наричали са ви и предател, понеже пръв сте въвели в хотелите тоалетната хартия на мястото на вестниците.

- Имаше и други безобразия. Бях наречен идиот, защото съм пренесъл от Франция една бутилка минерална вода от литър и половина и съм пуснал доклад да бутилираме и продаваме нашата минерална вода. Искаха да ме изселят от София, защото съм бил идиот, предлагал съм водата в България да се продава. Но Стоян Сюлемезов, който беше началник на всички кооперативи, ме вика един ден: къде е бутилката, дето си я донесъл от Франция? Арабите искат да изнасяме минерална вода. За 5 години всичко си дойде на мястото. Мъчно ми е, че туризмът работи като “Тя танцува едно лято” - да мине сезонът, без да мислят за следващия. Застрояват плажовете и така ги унищожават. Навсякъде каквото се откриваше, аз бях там. Само в София съм открил 15 хотела. Архитект Курокава, който е проектант на японския хотел, до такава степен ме оцени, че ми каза: в моя офис в Япония кръстих един японец Петър Дойчев. Когато отново дойде в София, бяха облекли колоните от прекрасен гръцки мрамор в някаква безвкусна материя. Каза: “Резервирай ми стая в “Шератон”, няма да спя в хотела.” Беше възмутен. “Шератон” го открих като хотел “Балкан”. През 1961 г. открих “Копитото” на Витоша.

- Каква е истината за таралежите, които били пуснати по Черноморието, за да се справят със змиите?

- Това е история, която някои се мъчат да изопачат. Бях назначен за управител на първия хотел на “Св. Константин и Елена” - “Роза”. Една нощ ме събудиха и ме заведоха на “Златни пясъци”, където имаше ученически лагери. Навсякъде шареха змии. Бях на първата копка на курорта, а змиите го бяха превзели. Идваха специалисти от София. Накрая един каза: дайте да намерим таралежи. Понеже у нас нямаше много, доставихме таралежи от Албания. Аз съм човекът, който предложи на директора на “Балкантурист” да строим “Слънчев бряг”. Това стана с подкрепата на министър-председателя Антон Югов. Обявиха го за национален курорт, преди това никой не стъпваше там. Цар Фердинанд видял брега и го кръстил “слънчев”.                 

 

Интервю на Христо КУФОВ

 


Петър Дойчев

Петър Дойчев