nabore.bg

Дом и двор

Чалъми: 5 съвета за красива лятна градина

1. Средата на лятото е подходящо време да проверите пръскачките в градината. Убедете се, че нищо не запушва главите им. Ако не го направите, скоро растенията ви може да клюмнат или по тях да се появят кафяви петна. Не забравяйте, че през юли растенията имат нужда от най-много вода.

2. Най-добре поливайте рано сутрин, за да ограничите изпаряването и да дадете на листата на растенията цял ден за съхнене. Не бива в никакъв случай и да преполивате растенията. Добра идея е да разстелете 1 – 2 пръста тор върху пръстта, която ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.

3. Един от най – добрите начини да намалите количеството на разходваната вода е да ограничите площта на тревата за сметка на цветята. Така ще си спестите косене и наторяване, а и градината ви ще стане по-атрактивна.

4. Юли е най-активният месец за работа на двора. В градината вие можете да продължите да почиствате растенията от мъртвите цветове, за да бъдете възнаградени  с нов силен цъфтеж през есента. Когато почиствате розите, окастрете ги до петото листо, за да стимулирате избуяването на филизи. Същото  направете и с хризантемите. Продължете с наторяване на цитрусовите растения, ако имате такива, но оставете моравата и храстите.

5. Сега е времето да размножите онези цветя, които ще красят градината ви през есента. Вземете резници от многогодишните карамфили, маргарити, ирис, здравец, върбинки. Засадете ги във влажен перлит и ги запазете за края на есента.

                                                            

Наборе.бг