nabore.bg

Архивите са живи

Минало: Пеньо Пенев отиде в отвъдното след 15 години флирт със смъртта

Поетът шест пъти е правил опити да се самоубие – успява на 27 април 1959 г.

 

Една от големите фигури в българската поезия безспорно е Пеньо Пенев. Геният, отишъл си без време на 29 години, е преминал в краткия си живот от „Осанна” до „Разпни го!”.Буен по нрав, кибритлия, чепат, но в същото време състрадателен и любвеобвилен – така го описват съратниците му от преди пет десетилетия. Поне половин дузина са опитите за самоубийства, които Пеньо прави.  Първият, с пистолет пред огледалото, е плод на несподелена ученическа любов. Това е страстен юношески зов за обич, от каквато бил лишен дори от най-близките си. Пенев е едва 14-годишен...

През 1950-та , след една нелепа случка във в. „Стършел”, свързана със загуба на голяма парична сума след приятелски гуляй „на заплата” , Пеньо

 

си прерязва вените.

 

Загубил много кръв и изплашен от стореното, той се изправя на прозореца и вика за помощ. Спасяват го. По-късно той собственоръчно описва случката: „Точно в 11 часа беше... Бликва струя алена кръв... Опръскани стени, опръскано легло, облян под... Кърваво писмо от 4 думи... Кръвоизлияние... Изгубване на съзнание ... Безчувствен труп сред стаята. И после – не помня , не знам... След обяд... Влезли – разбивайки вратите...”

Някъде през 1957 година Пеньо за пореден път отива в клиника, казват – за да се лекува от алкохолизъм. Тогава родителите на съпругата му Мария Господинова прибират нея и новородения й син Владимир в Тополовград. Това всъщност е май последната среща приживе на поета с детето му.

Излизайки от болницата Пеньо се запилява из страната. И така до началото на 1959-а, когато отново акостира в Димитровград. Гладът, безпаричието, студенината, която лъха от местните културтрегери – всичко това така го подтиска, че той гълта шепа луминал, но отново малцината му приятели го откриват

 

и спасяват живота му.

 

За да се стигне до 27 април 59-а. Говори се, че Пеньо имал някаква връзка с жена на име Божана, която лъгал, че е разведен, и за която се е готвил да се ожени. Някой обаче й подшушнал, че поетът има зад гърба си един развод, но де юре все още е семеен с Мария.

На 26 април, Цветница, към седем часа вечерта, Пенев и Божана били заедно. По-късно Пеньо отишъл у скулптора Копчев и поискал едно ножче и един молив - че имал да работи. Онзи му ги дал. После навестил друг свой приятел и взел самобръсначката му, за да се обръсне. Подарил му и запалката си.

Към двайсет и един часа се прибрал в хотела. Малко по-късно слязъл при музикантите

 

и изял при тях едно кебапче.

 

Стоял в ресторанта до полунощ и към два часа се прибрал в стаята си. Хотелиерката казала, че е бил съвсем трезвен.

По-рано вечерта той обещал на приятеля си Митко Иванов, главен редактор на вестник „Димитровградска правда” тогава, да подготвят някаква хумористична страница за първомайския брой. Пеньо бил взел някакви материали със себе си, по които трябвало да пише. Обещал на редактора в понеделник в седем часа сутринта да бъде в редакцията.

Покойният вече професор Иванов разказва години по-късно в спомените си: „Стана седем и трийсет, осем часа, реших да отида да видя защо Пеньо не идва. Отидох в хотел „Москва”, качих се в стая 118 и го видях с едната ръка на стола,

 

с глава паднала върху масата,

 

седящ отпуснат. Помислих, че е пиян. Издаваше някакви хрипове – като видях тубите веронал обаче разбрах какво е станало. Позвъних в милицията и в болницата. Оказа се, че е изпил 60 таблетки.

Качихме го в линейката агонизиращ, в пълно безсъзнание. Кога точно е умрял, не зная. Двайсет минути след като го изнесохме от хотела, обадиха ми се от болницата, че е починал.

В писмото, което бе оставил до лекарите, той пишеше, че няколко пъти те го спасяват, но сега е взел достатъчно количество лекарство. Депешата  завършваше: „Ядец, медицино.”

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Пеньо (горе, първият вляво) заедно със свои другари бригадири от Димитровград

Пеньо (горе, първият вляво) заедно със свои другари бригадири от Димитровград

Поетът на работната си маса като журналист в Града на младостта

Поетът на работната си маса като журналист в Града на младостта

Погребението на поета в Димитровград

Погребението на поета в Димитровград

Паметник на Пеньо в Силистра

Паметник на Пеньо в Силистра

Пеньо Пенев - поетът с ватенката

Пеньо Пенев - поетът с ватенката

Пеньо като войник със своя приятелка

Пеньо като войник със своя приятелка

Поетът като бригадир в Димитровград

Поетът като бригадир в Димитровград