nabore.bg

България

Само факти: Пенсионната ни система – позорът на прeхода

Настанете се удобно на канапето или миндера, сложете за всеки случай един валидол под езика или вземете глог-мента-валериан. Ако имате слабо сърце или високо кръвно, по-добре не четете следващите редове. За сетен път ще осъзнаете, че огромното унижение, на което сте подложени, няма равно не само в Европа, а и в целия цивилизован свят.

Знаете ли, че в много страни по света плащат на хората да се пенсионират? В социалното дело има един международно приет термин, наречен пенсионно ниво на заменяемост, което измерва колко ефективно пенсионната система заменя заплатата,

 

която един пенсионер е получавал.

 

Ниво от 100% означава, че един служител би продължил да получава пълната си заплата под формата на пенсия, след като се пенсионира.

Е, хайде сега кажете колко е пенсионното ниво на заменяемост у нас? В най-добрия случай - 30-35%. На фона на това съседна Турция изглежда истинска социална държава. Там като се пенсионират, комшиите получават 65% от заплатата си. При това - внимавайте! - мъжете се пенсионират на 44.9 г., а жените на 41 г. В допълнение, страната харчи близо 8000 долара на възрастен човек за здравеопазване.

В другата южна съседка - Гърция, пенсионерите получават 96% от предишните си заплати, и то при средна продължителност на живота 81 г. за мъжете и 84.2 г. за жените. Били в криза, а? При това възрастта за пенсиониране там е 57 г. и за двата пола. Един 50-годишен пенсиониран полицай на остров Тасос взема 1500 евро пенсия

 

и може да си дакарва още 1000,

 

като работи в някоя таверна на брега на морето. След данъчните облекчения пенсионното ниво на заменяемост при хората със средни доходи е 111.2%. Това е единствената страна с нетно пенсионно ниво на заменяемост над 100% за тези доходи в Евросъюза. В братска Словения пенсионното ниво на заменяемост е 62.4%, пенсионната възраст за мъже и жени е съответно 63 и 61 г. В братска Чехия нещата са по-скромни: там числата са съответно 50.2%, 61 г. и 58.7 г. В приятелска Италия те са 64.5% и 59 г. за двата пола. Вземал си 1000 евро заплата - получаваш 645 евро пенсия. В Австрия те са съответно 76.6%, 65 и 60 г. Испанският пенсионер пък взема почти 82% от заплатата си. И мъжете, и жените излизат в заслужен отдих на 65 г.

 

В тези страни просто са си написали домашното.

 

Ето докъде ви докараха алчните политически хамелеони, които признават само един цвят - цвета на парите, и които се държат така с вас, сякаш очакват да им се извините за това, че още сте живи, че дишате техния въздух и харчите парите им. 25 години грабиха, грабиха и не се награбиха. Парите за пенсиите ви са там, в неплатените акцизи от контрабанда, в кражбите от ДДС, в оголените скелети на построените от вас и съсипани от тях заводи. Но не забравяйте най-важното - държавата, това сте вие. Крайно време е да си приберете вересиите от нея.

 

Вестник „Златна възраст”