nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

  • Тази събота и неделя – ремонти в част от столичния метрополитен – между станциите „Ломско шосе” и „Сливница”

 

От ръководството на столичното метро съобщиха, че тази събота и неделя ще се извърши реконструкция на релсовия път от метростанция „Ломско шосе” до метростанция „Сливница”. Във връзка с ремонтните работи от 00.30 ч. на 30 август до 4.30 ч. на 31 август се въвеждат промени в организацията на движение. Движението на мотрисите от метростанция „Сливница” до метростанция „ИЕЦ Цариградско шосе” и от метростанция „Ломско шосе” до метростанция „Джеймс Баучер” ще се осъществява по обичайния си график. Движението между метростанция „Сливница” и метростанция „Ломско шосе” ще се осъществява двупосочно от един влак. 

 

  • Народният театър "Иван Вазов" започна продажбата на билети за своите спектакли през новия сезон

 

През септември в афиша на Народен театър „Иван Вазов“ предстоят юбилейното 50-то представление на спектакъла „Духът на поета”, 100-тно на „Аз плащам” и 50-то на "Дребни брачни престъпления”. Първото премиерно заглавие от афиша на театъра за сезон 2014/2015 е на Явор Гърдев „Жана” от Ярослава Пулинович. Подробна информация за програмата може да се промете на сайта http://new.nationaltheatre.bg/bg/

 

  • Старите минерални бани на София – съживени във фотографска изложба

 

На 28 август 2014 г. в Галерията на открито в Градската градина в столицата пред Народния театър се открива изложба на младия фотограф Здравко Йончев, която представя забравената архитектурна красота на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя. Изложбата, която може да бъде разгледана до 10 септември, обхваща 30 платна с общо 37 снимки. Уникалните кадри, заснети и обработени с помощта на специфична фотографска техника, са подкрепени с исторически факти и пренасят зрителя в атмосферата на западащите, но прекрасни балнеолечебници на София.

 

  • Изложба от скулптура и стъкло на Ставри Калинов в галерия "Възраждане"

 

На 2 септември т.г. вторник, от 18.00 ч. Столичната галерия "Възраждане" ще отбележи своята 19-годишнина с изложба на скулптура и стъкло на Ставри Калинов. Изложбата ще продължи до 15 септември. Творец. Търсещ. Непоколебим. Работохолик. Надарен. Разнолик. Неуморим. Мъдрец. Добряк. Автор. Аватар. Всичко това и още много е Ставри Калинов, който скоро ще навърши 70 години. Той все още е любопитен като дете и също толкова наивен в чистото си отношение към изкуството.

 

  • Премиера на роман на тазгодишната „Аполония” в Созопол

 

Заповядайте на 30 август 2014 г., събота, от 18.00 часа, в Градската художествена галерия в Стария град, Созопол на премиерата на романа "Тит от Никомедия" на Силвия Томова. На тазгодишната „Аполония” книгата ще бъде представена от Добрина Топалова. Силвия Томова е автор на два сборника с разкази и на романа "Кожа". Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев" (2007) и приза "Книга на годината" на академия "Либер" (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски, беларуски. "Тит от Никомедия" е вторият й роман.

 

  • В неделя – скоростно изкачване на Черни връх

 

Създадена е добра организация за скоростното изкачване на Черни връх, което ще стане тази неделя, 31 август. От 8.00 ч. на участниците в състезанието се събират на сборен пункт при пилоните на НДК. Стартът е в 9.00 от при пилоните на двореца по следния маршрут – от пилоните на НДК по пешеходния мост, хотел „Хилтън”, през парка зад „Сити център”, пресича ул.”Бяла черква”, преминава по централната алея на Южния парк, пресича ул.”Хенрик Ибсен”, по ул.”Никола Крушкин-Чолака”, пресича Околовръстен път, ул.”Чемшир” – кв.”Драгалевци”, навлиза в парк Витоша, по трасето на лифта „Бай Кръстьо”, горна лифтова станция „Голи връх”, платото и финал на Черни връх. Полицията ще осигури охрана на мероприятието и регулиране на движението.

 

  • Летни концерти за столичани в Южния парк, Борисовата градина и пред НДК

  

Богата културна програма е подготвил столичната община през следващите дни. Ето част от проявите, часът им и мястото, където се организират.

На 29 август, петък

В парковото пространство на „Красно село” от 18.30 ч. - концерт на танцов ансамбъл „София 6”, Народно читалище „Н.Й.Вапцаров 1922” и народно читалище „Хр.Смирненски 1946”.

На 30 август, събота

В Южния парк, от 11.00 часа – спектакъла „Кучето, което не можело да лае“, режисьор – Анета Танева, участват - Мария Анастасова и Илиян Стоилов.

В Борисовата градина, на лятната естрада, от 18 ч. – концерт на софийския духов оркестър.

31 август, неделя

Пред пилоните на НДК, от 18 ч. – концерт на Софийския духов оркестър.

 

  • До 31 август може да се види изложбата "Летен фестивал на усмивките" във Vivacom Art Hall

 

Eкспозицията обединява творбите на майсторите на рисувания хумор. Във Vivacom Art Hall (Телефонната палата в столицата) могат да се видят най-забавните карикатури, нарисувани през последните години от Чавдар Николов, Анатолий Станкулов, Алла и Чавдар Георгиеви, Георги Чалъков, Стефан Десподов, Илиан Савков, Милко Диков, Стоян Дуков, Дечко Николов, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Цочо Пеев, Иван Кутузов, Трайко Попов и Валери Александров. Специален акцент в експозицията е поставен върху творчеството на Румен Драгостинов in memoriam. Входът, разбира се, е свободен.

 

  • За внучетата в Русе: Детско артателие "Изкуството в Древен Египет"

 

На 30 август,в събота, от 10:30 часа, във BH кафе-библиотека, Русе, ще има детско арт ателие "Изкуството в Древен Египет". В творческо ателие вие и внучетата ви ще научите по забавен начин повече за историята на египетското изкуство. Входът е свободен, но за практическата част от ателието има ограничени места за 25 деца. Ако желаете детето да участва в нея, пишете ни на лично съобщение на Facebook страницата на BH кафе-библиотека. Може също да си запазите на място в заведението на улица "Добруджа" 4 - само кажете на бара да запишат имената на детето и на родителя, бабата или дядото, който ще е с него, за да можем да ви отбележим като дойдете. Очакваме ви на улица "Добруджа" 4, за да творим заедно.

 

  • Бeзплатна прожекция на игрален филм за 75-годишнината от избухването на Втората световна война

 

На 1 септември 2014 г., от 18.00 ч. в Полския институт (ул. "Веслец" 12 в столицата) ще бъде отбелязана 75-годишнината от избухването на Втората световна война. Входът за събитието е свободен. За да отбележи тази годишнина, Полският институт ви кани на:

• Документална изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”, която ще открие Кшищоф Краевски – посланик на Република Полша в България;

• Прожекция на филма „Утре отиваме на кино” (реж. Mихал Квечински, 101 мин., с надписи на български).

Филмът „Утре отиваме на кино“ представя – чрез историята на трима приятели, абсолвенти от 1938 г. – трагичната съдба на поколението на тогавашните 20-годишни. За хората, родени в скоро възвърнатата родина, войната отнема на прага на зрелостта им бъдещето, надеждата, близките, цялото имущество, шанса за нормален живот, а много често и самия живот. От 30 души в класа, от който са героите на филма, 20 не преживяват войната, а няколко са осъдени на смърт в сталинска Полша. Но дори и тези, които са я преживели, не успяват никога – както гласят финалните надписи – да наваксат загубените години.

Полският център кани да се включите в играта, с която можете да спечелите образователните игри на Института за национална памет (Полша). Участвайте, като отговорите на следните въпроси:

1. Кога Германия нахлува в Полша, с което слага началото на войната?

2. Кога СССР нахлува в Полша?

3. Кога е сключен договорът Рибентроп – Молотов и до какво води той?

Отговорите си изпращайте на адрес sofia.info@instytutpolski.org или на страницата на Полския институт във фейсбук (https://www.facebook.com/polski.institut.sofia) до 31 август 2014 г. Имената на победителите ще бъдат изтеглени на 1 септември в Полския институт.

 

Наборе.бг


Портрет от стъкло от изложбата на Ставри Калинов в галерия

Портрет от стъкло от изложбата на Ставри Калинов в галерия "Възраждане"