nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

  • В петък гвардейският духов оркестър ще свири пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина за 177 години от рождението му

 

На 18 юли, петък, от 11.00 часа, в Борисовата градина, пред бюст-паметника на Апостола на свободата в столицата, общината организира официална церемония, по повод 177 години от рождението на Васил Левски. В литературно-музикалната програма са включени любими песни на Апостола, представени от мъжка вокална формация „Юлангело”. В събитието ще участват Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър.

  

  • Да заведем внучетата: "Детски музей на колела" започва обиколка из България

 

Безплатно лятно училище за изкуства ще има в Русе, Варна, София, Пловдив и Плевен това лято. Първият у нас "Детски музей на колела" започва обиколка из България - идеята на новия културно-образователен проект е децата да се включат безплатно в редица творчески работилници, които ще им представят по забавен начин историята на световното изкуство. Детският музей на колела ще бъде в рамките на един ден, от 10 до 20 часа, на ключови места във всеки град. Ателиетата включват теоретична и практическа част, като под формата на игра децата се запознават с осем различни периода от историята на световното изкуство - Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт. Преподаватели в програмата са млади специалисти - дипломанти и студенти в Националната художествена академия. След приключването на краткия курс по история на световното изкуство, малките участници ще имат за задача да подредят сами изложбата на музея на колела, съставена от реплики на знаменити шедьовъра от различните епохи. Освен приятното изживяване и творбите, които са създали сами по време на програмата, децата ще получат и дипломи за завършен курс по История на световното изкуство.

Програмата и мястото:

• 19 юли - Русе, Вазата, на входа на Парка на младежта

• 20 юли - Варна, на входа на Морската градина

• 26 юли - София, пред Народния театър

• 27 юли - Пловдив, пред сградата на общината

• 2 август - Плевен, в парка Кайлъка

 

          * От 17 юли се възстановява маршрутът на автобусна линия 111

 

От столичната община съобщиха, че от 17 юли 2014 година се възстановява маршрута на автобусна линия 111. Освен това се въвежда следната временна организация на движението:

-        Автобусна линия 42 /в посока Банкя/: от ж.к. "Люлин 8" по маршрута си до разклона за кв. "Филиповци" на Околовръстен път, наляво по Околовръстен път до кръговото кръстовище за автомагистрала "Люлин", надясно по ул. "София" до разклона за кв. "Филиповци", надясно през кв. Филиповци по ул. "Суходолски път" и ул. "3-ти март" и по сегадействащия маршрут през кв. "Иваняне", ул. "Иванянско шосе" и ул. "Стефан Стамболов" до гр. Банкя.

-        Автобусна линия 44 няма да изпълнява курсовете до с. Иваняне.

-        Автобусна линия 81 /в посока Банкя/: от кв. "Обеля" по маршрута си до разклона за кв. Филиповци на Околовръстен път, наляво по Околовръстен път до кръговото кръстовище за автомагистрала "Люлин", надясно по ул. "София" до разклона за кв. "Филиповци", надясно през кв. "Филиповци" по ул. "Суходолски път" и по ул. "3-ти март" и по маршрута до с. Иваняне.

   

Летни концерти за столичани

 

Богата културна програма е подготвил столичната община през следващите дни. Ето част от проявите, часът им и мястото, където се организират.

На 19 юли

В парка „Заимов“, от 19.30 ч. – концерт на Софийския духов оркестър

На 20 юли

В Борисовата градина – лятна естрада, от 18 ч. – концерт на софийския духов оркестър.

На 21юли, понеделник

В парково пространство на Красно село, от 10. 00 ч. – концерт на поп, рок изпълнители и танци.

На 22 юли, вторник

В парковото пространство в Красно село, от 10.00 ч. - концерт – „Стари градски песни и шлагери”.

На 23 юли, сряда

В парковото пространство на Красно село от 10.00 ч. – концерт „Български традиции и фолклор”

На 26 юли

На лятната сцена в квартал „Дружба“ от 18 ч. - КОНЦЕРТ НА СОФИЙСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР.

На 27 юли

В Борисовата градина – лятна естрада от 18 ч. - КОНЦЕРТ НА СОФИЙСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР.

 

  • Как „Софийска вода” определя и начислява количеството “общо потребление”?

 

На всяко тримесечие “Софийска вода” отчита показанията на индивидуалните водомери и на общия (приходен) водомер, който е монтиран на водопроводно отклонение и обхваща цялото количество изразходвана вода в сградата. При разлика между отчета по общия водомер и сумата от водопотреблението в обособените имоти (индивидуални водомери и начислени бази на брой живущи), разликата се разпределя пропорционално на индивидуалния разход във всеки имот (съгласно Наредба №4 на МРРБ). Това количество „общо потребление” се включва във фактурите само веднъж на всеки три месеца, т.е. при извършване на реален отчет. Получената разлика е в резултат на различни причини, като например: (1) вътрешната водопроводна инсталация на сградата не е в добро техническо състояние и се отчитат слаби течове; (2) не във всички имоти има изправни индивидуални водомери и потреблението в тях се определя на база брой живущи, което не отразява реалната консумация; (3) за някои от индивидуалните водомери са изминали повече от 10 години от последната метрологична проверка, което се отразява върху точността им на измерване.

 

  • Фотоизложба за наводнението в "Аспарухово"

 

До 22 юли в галерия за фотография SYNTHESSIS (бул. "Васил Левски" 55) в столицата може да се види експозицията от снимки на фотографа Никола Михов "Морето в нас". Това са разкази и фотоси след наводнението в "Аспарухово". Преди по-малко от месец на 19 юни, във варненския квартал "Аспарухово" се изсипва пороен дъжд със силна градушка. Малко след началото на пороя, кварталът е залят от триметрова приливна вълна, която внезапно се спуска от гориста местност, помитайки къщи, дървета, коли и животни. Загиват 13 души, сред които 4 деца. Най-тежко засегната е ул. "Горна Студена" в ромската махала, където живеят голяма част от загиналите. Фотографът Никола Михов прекарва три дни в "Аспарухово", веднага след наводнението и заснема интериорите на някои от най-пострадалите къщи в ромската махала. Изложбата включва визуална документи и записани разкази на техните обитатели. Никола Михов е роден в София през 1982 г. Работата му е показвана на редица международни изложби и фестивали. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на Музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Неговата първа книга „Forget Your Past”, е обявена за една от най-добрите фотографски книги за 2012 г. от престижното британското списание British Journal of Photography. За работа си по книгата Никола печели Наградата за фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012 г., а през 2013 г. е номиниран за Deutsche Börse Photography prize, една от най-престижните награди в света на фотографията.

 

  • Галерия "Възраждане" ви кани на "Лятото на българското изкуство"

 

Обща изложба живопис, скулптура, графика и рисунка под надслов "Лятото на българското изкуство" може да се види в столичната галерия „Възраждане”. Творчи показват 60 съвременни български творци от различни поколения и от различни части на България. Изложбата ще продължи до 1 септември т.г.

 

Наборе.бг

 


На 18 юли се навършват 177 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 177 години от рождението на Васил Левски