nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

* Кои софийски улици ще бъдат измити през следващите дни? (график). „Паяците” ще прибират автомобили, което ще пречат на миенето.

 

През следващите дни екипи ще мият улици на територията на Столична община. По време на миенето от 7.30 ч. до 16.30 ч. се забранява движението, престоят и паркирането на улиците, попадащи в съответните зони /карета/. За същия времеви период ще бъдат закривани участъците от „Синя /Зелена/ зони" и „Служебен абонамент", а гражданите ще бъдат уведомявани предварително. В този интервал от време собствениците и водачи на превозни средства следва доброволно да преместят автомобилите си, с цел качествено извършване на дейността. Непреместените от собствениците автомобили ще бъдат принудително преместени като за новото им местоположение информация се получава от съответното РУП.     

Ето и графика за миене на улиците от 7 до 11 юли: 

    7 юли (понеделник)

   бул. „Христо Ботев“ - от бул. „П. Евтимий“ до ул. „Парчевич“

   бул. „П. Евтимий“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Неофит Рилски“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Хан Аспарух“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Цар Самуил“ - от бул. „П. Евтимий“ до ул. „Парчевич“

   ул. „Княз Борис I“ - от бул. „П. Евтимий“ до ул. „Парчевич“

   ул. „Цар Асен“ – от бул. „П. Евтимий“ до ул. „Парчевич“

   8 юли (вторник)

   бул. „Христо Ботев“ - от ул. „Парчевич“ до ул. „Солунска“

   ул. „Парчевич“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Уилям Гладстон“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Ивайло“ - от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Цар Самуил“

   ул. „Узунджовска“ - от ул. „Княз Борис I“ до бул. „Витоша“

   ул. „Цар Самуил“ - от ул. „Парчевич“ до ул. „Солунска“

   ул. „Княз Борис I“ - от ул. „Парчевич“ до ул. „Солунска“

   ул. „Цар Асен“ - от ул. „Парчевич“ до ул. „Солунска“

     9 юли (сряда)

   бул. „Христо Ботев“ - от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“

   ул. „Солунска“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Цар Самуил“ - от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“

   ул. „Княз Борис I“ - от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“

   ул. „Цар Асен“ - от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“

   ул. „Бистрица“ - бул. „Христо Ботев“ до ул. „Цар Самуил“

   ул. „Кърниградска“ - от ул. „Княз Борис I“ до бул. „Витоша“

   ул. „Иван Денкоглу“ - от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Витоша“

   ул. „Лавеле“ - от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Алабин“

  10 юли (четвъртък)

   пл. „Македония“

   бул. „Христо Ботев“ - от ул. „Алабин“ до ул. „Позитано“

   ул. „Алабин“ - от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“

   ул. „Цар Самуил“ - от ул. „Алабин“ до ул. „Три уши“

   ул. „Княз Борис I“ - от ул. „Алабин“ до ул. „Позитано“

   ул. „Лавеле“ - от ул. „Алабин“ до ул. „Позитано“

   пл. „Позитано“

   ул. „Волга“ - от ул. „Три уши“ до ул. „Позитано“

    11 юли (петък)

   бул. „Александър Стамболийски“ - от бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Христо Ботев“

   ул. „Средна гора“ - от ул. „Позитано“ до бул. „Тодор Александров“

   ул. „Странджа“ - от ул. „Позитано“ до бул. „Тодор Александров“

   ул. „Отец Паисий“ - от ул. „Позитано“ до бул. „Тодор Александров“

   ул. „Антим I“ - от ул. „Позитано“ до бул. „Тодор Александров“

   пл. „Възраждане“

   бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ - от ул. „Позитано“ до бул. „Тодор Александров“

   бул. „Тодор Александров“ - от бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Христо Ботев“

   бул. „Христо Ботев“ - от бул. „Тодор Александров“ до ул. „Позитано

 

  • В 7 железопътни участъка е прекъснато движението на влаковете заради ремонти  

 

В седем железопътни участъка, намиращи се в различни региони на страната, е прекъснато движението на влаковете и транспортното обслужване на клиентите на БДЖ се осъществява чрез автобусен превоз. Причините за прекъсването на влаковото движение са ремонтни дейности по железния път.

От началото на м. юни започнаха ремонтите в участъка между гарите Ябълково Димитровград Свиленград Капъкуле. В края на юни поради ремонти беше спряно движението на влаковете в участъците Септември Добринище и Благоевград Симитли, а от м. юли и в участъка Димитровград Подкова. Междувременно продължават да се извършват ремонтни дейности по железния път и в участъците Нова Загора Ямбол Зимница, Смядово Комунари и Плачковци Кръстец Радунци. От средата на юли предстои прекъсване на влаковото движение в участъка между гарите Пирдоп и Антон.

Железопътните участъци, където линията е двойна и се извършва ремонт само по единия железен път са между гарите: Стамболийски Тодор Каблешков Пловдив, Стамболийски Огняново Пазарджик, Пазарджик Септември, Бов Своге, Подуяне пътническа Искър, Стара Загора Калитиново, Владимир Павлов Бургас, Стралджа Церковски Карнобат и Черноград Айтос.

Поради движението на пътническите композиции по обиколен маршрут през Тулово, вместо през Ямбол, 11 влака между София и Бургас (през Пловдив), София и Варна (през Пловдив), както и между Пловдив и Варна, пътуват с от 30 до 100 минути повече от редовното си разписание.

 

  • От 7 юли се възстановява маршрута на автобус 67 в столицата

 

От 7 юли до 29 юли включително се измества съществуващата двупосочна спирка "64-то ОУ" на бул. "Симеоновско шосе" по маршрутите на автобусни линии 67 и 98, както следва:

   - в посока София - назад с 65 м след ул. „Витошко лале”;

   - в посока с. Бистрица - напред с 65 м от съществуващата спирка.

 

  • Руски кинорежисьор ще бъде представен в варненската библиотека „Пенчо Славейков”

 

На 12 юли в обичайния час (10.00) отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна ще бъде домакин на кинолектория, посветена на интересния творчески път на руския режисьор. Публиката ще види откъси от филмите му „Завръщане”, „Изгнание”, новелата му, включена във филма „Ню Йорк, обичам те!” и ще концентрира вниманието си върху филма му „Елена” (2011). Модератор на събитието е театралният режисьор и критик Елица Матеева. На 12 юли в обичайния час (10.00) отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна ще бъде домакин на кинолектория, посветена на интересния творчески път на руския режисьор Андрей Звягинцев. Публиката ще види откъси от филмите му „Завръщане”, „Изгнание”, новелата му, включена във филма „Ню Йорк, обичам те!” и ще концентрира вниманието си върху филма му „Елена” (2011). Модератор на събитието е театралният режисьор и критик Елица Матеева. Андрей Петрович Звягинцев е роден на 6 февруари 1964 г. в Новосибирск. През 1984 г. завършва Театралното училище в родния си град, а през 1990 г. завършва актьорско майсторство в ГИТИС. Като актьор играе предимно в независими театрални проекти, играе епизодични роли в няколко руски телевизионни сериали. През 2000 г. дебютира като режисьор в телевизията, но пълнометражната му първа творба „Завръщане” от 2003 г. му носи неочаквана слава - попада в официалната селекция на фестивала във Венеция и печели „Златен лъв”, филмът се отличава и с още една награда от същия форум: „CinemAvvenire” за най-добър филмов дебют. „Завръщане” е отличен с награда „Феликс”, връчена от Европейската киноакадемия в категория „Европейско откритие на годината”. Дебютният филм на Звягинцев е отличен с 28 награди, показван е в 73 страни. След дебютната сензация, Звягинцев реализира филма „Изгнание” от 2007 г. Последният се радва на ласкав прием от Международния фестивал в Москва - „Изгнание” се сдобива с награда на федерацията на руските киносалони, която определя филма за най-добър филм от руския киноафиш, а журито в Кан награждава актьора от филма Константин Лавроненко с приз за най-добра мъжка роля. Кинотворбата му „Елена” от 2011 г. се оценява високо, а отличията: Награда на журито в конкурсната програма „Особен поглед” - Кан, Гран при от фестивала в Гент, руската награда „Ника” в категория за най-добра режисура.

 

  • Летни концерти за столичани

 

Богата културна програма е подготвил столичната община през следващите дни. Ето част от проявите, часът им и мястото, където се организират.

На 10 юли, четвъртък

-        В Общинския културен институт „Красно село”, зала 1, от 18 часа, ще се проведе „В памет на словото” - вечер посветена на творчеството на поета Христо Фотев. Входът е  свободен.

На 12 юли, събота

-        В Борисовата градина – лятна естрада, от 18 ч. ще има концерт на Софийския духов оркестър.

На 13 юли, неделя

-        На лятната естрада в Борисовата градина от 18.30 ч. Джаз формация „София“ ще изнесе концерт. Солист - Еделина Кънева. В програмата: Дж. Гершуин, К Портър, Е. Л. Уебър, Фр. Лоу и др.

На 15 юли, вторник

-        В парковото пространство в Красно село, от 18.30 ч. – концерт „Македонски песни за вехти войводи” – организиран от район „Овча купел”, читалище „Христо Смирненски 1946” и ОКИ „Красно село”.

-        В Банкя – пред Минералните бани, от 18 ч. - празник на Банкя и концерт на Софийския духов оркестър.

На 16 юли, сряда

-        В парковото пространство на Красно село, от 18.30 ч. – концерт „Във възрастта на любовта – наслада”, организиран от район „Витоша”, читалище „Н.Й.Вапцаров 1922”, читалище „Хр.Смирненски1946” и ОКИ „Красно село”.

На 19 юли

-        В парка „Заимов“, от 19.30 ч. – концерт на Софийския духов оркестър

На 20 юли

-        В Борисовата градина – лятна естрада, от 18 ч. – концерт на софийския духов оркестър.

На 21юли, понеделник

-        В парково пространство на Красно село, от 10. 00 ч. – концерт на поп, рок изпълнители и танци.

 

  • В Стара Загора се представят фотографите Силвия Панайотова и Михаил Желязков

 

Изложбата "Само началото" се открива на 10 юли от 19 часа в старозагорската зала "Байер". Та представя творчеството на младите фотографи Силвия Панайотова и Михаил Желязков. Тайнството на вдъхновението и емоцията, запечатани в снимка, може да те докосне. За първите стъпки във фотографията на двама авторите - тя от Казанлък, той от Стара Загора - ще ви разкаже една интересна изложба. Млади, талантливи българи, авторите на проекта живеят в различни краища на Европа. Обединяват се, съответно от Франция (Михаил) и Малта (Силвия) - около съвместна работа в Холандия. Изложбата ще продължи до 30 юли т.г.

 

  • В пловдивската галерия „Сариев” – самостоятелна изложба на художника Вальо Ченков

 

„Слънчев ден и шкурка по гърба” се нарича изложбата на художника Вальо Ченков, която се открива на 12 юли от 19:00 часа. Галерията се намира на адрес - ул. "Отец Паисий" 40, под тепетата. Изложбата ще продължи до 30 август т.г. През 1990 г. Вальо Ченков напуска България и в Мюнхенската академия продължава започнатото в София следване. Тогава той е на 24 години и е готов на всичко. Бързо осъзнава механизмите на пазара за изкуство и това води до отрезвяване. Отдавна вече познава железния прагматизъм на Запада. В крайна сметка най-важна за него остава безусловната артистична свобода. Вальо Ченков е роден през 1966 г. в Свищов. Живее и работи в Мюнхен, Германия и Ореш, България. Учи в Националната художествена академия, София и в Akademie der Bildenden Kuenste, Мюнхен. Участвал е в редица изложби, между които “Poesie Summer Watou”, куратор Ян Хоет, Белгия; Fuori Uso”, Пескара, Италия, куратор Агнес Колмейер; “Sweet Case Eluminated”, MAC/VAL музей Париж, куратор Катя Ангелова (а.о.); ”Conviction”, Dafen Art Museum, Китай, куратор Уени Уонг (а.о.). Участията му в България включват номинация за наградите за съвременно българско изкуство на М-Тел Unlimited, 2011 и участие в изложбата „Защо Дюшан? От обекта до музея и назад (125 години)”, куратор Мария Василева, САМСИ, 2012. През 2012 реализира първата си самостоятелна изложба в България в Сариев Contemporary „... ей сега и за малко”.

 

  • Фотоизложба за наводнението в "Аспарухово"

 

До 22 юли в галерия за фотография SYNTHESSIS (бул. "Васил Левски" 55) в столицата може да се види експозицията от снимки на фотографа Никола Михов "Морето в нас". Това са разкази и фотоси след наводнението в "Аспарухово". Преди по-малко от месец на 19 юни, във варненския квартал "Аспарухово" се изсипва пороен дъжд със силна градушка. Малко след началото на пороя, кварталът е залят от триметрова приливна вълна, която внезапно се спуска от гориста местност, помитайки къщи, дървета, коли и животни. Загиват 13 души, сред които 4 деца. Най-тежко засегната е ул. "Горна Студена" в ромската махала, където живеят голяма част от загиналите. Фотографът Никола Михов прекарва три дни в "Аспарухово", веднага след наводнението и заснема интериорите на някои от най-пострадалите къщи в ромската махала. Изложбата включва визуална документи и записани разкази на техните обитатели. Никола Михов е роден в София през 1982 г. Работата му е показвана на редица международни изложби и фестивали. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на Музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Неговата първа книга „Forget Your Past”, е обявена за една от най-добрите фотографски книги за 2012 г. от престижното британското списание British Journal of Photography. За работа си по книгата Никола печели Наградата за фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012 г., а през 2013 г. е номиниран за Deutsche Börse Photography prize, една от най-престижните награди в света на фотографията.

 

  • Галерия "Възраждане" ви кани на "Лятото на българското изкуство"

 

Обща изложба живопис, скулптура, графика и рисунка под надслов "Лятото на българското изкуство" може да се види в столичната галерия „Възраждане”. Творчи показват 60 съвременни български творци от различни поколения и от различни части на България. Изложбата ще продължи до 1 септември т.г.

 

Наборе.бг


От изложбата на Вальо Ченков във Варна

От изложбата на Вальо Ченков във Варна