nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

* Музеят за история на София започва да събира антики за Централна баня от гражданите

 

Музеят за история на София стартира кампания „100 години спомен”. Тя е посветена на набирането на спомени, свързани с Централната минерална баня и площад „Бански” през ХХ в. Инициативата ще завърши с изложба при откриването на новата сграда на Музея за история на София. Кампанията „100 години спомен” стартира на 1 юли 2014 г. Набирането на вещи, снимки, документи и др., свързани с историята на сградата на   

Централната минерална баня и пл. "„Бански”, ще продължи до края на месец август. Целта е да бъде събран богат архив, свързан с живота на сградата на Централната минерална баня, преди тя да се превърне в сграда на музея за история на София. Материалите могат да бъдат дарени, заснети в офисите на музея или дадени за временно ползване. Необходимо е гражданите да се обадят на тел.: 02/ 983 37 55 и впоследствие да предоставят предметите в сградата на Централната минерална баня. Всички материали ще се обработят дигитално и в бъдеще ще са достъпни чрез електронната страница на Музея за история на София (www.sofiahistorymuseum.bg). Отзовалите се на инициативата ще получат документ за дарителство. На 3 септември 2014 г. (9:00-17:00 ч.) в сградата на Централната минерална баня всички желаещи ще имат възможността да се запознаят със събраните материали. Тогава ще се състои и обсъждането на предстоящата изложба с хората, предоставили материали. Финалът на кампанията ще бъде ознаменуван с изложба при откриването на постоянната експозиция на Музея за история на София в новата му сграда (Централна минерална баня, пл. „Бански” 1).

 

 • За два месеца влаковете между гарите Септември и Добринище няма да се движат

 

През периода от 23 юни до 23 август заради ремонт ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Септември и Добринище, съобщиха от БДЖ. За осигуряване на транспортно обслужване за пътниците ще бъдат осигурени автобуси, които да превозват пътниците за тези влакове в участъка между гарите Септември и Добринище. За подробна информация може да се получи от гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари.

 

 • Къде столичани могат да подават сигнали за корупция?

  

Столичната община съобщи, че сигнали за нередности, непрозрачност, отказ от информация или съмнения за корупция на служители на столична общинска администрация, гражданите могат да подават на адрес: София 1000, ул. „Московска“ № 33 или по факс: 029811028.

 

 • Концерти без билети: Фестивал на българската и еврейската духовна музика „Хаверим” в Кюстендил

 

Второ издание на Фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим” ще се проведе в Кюстендил на 25-26 юни т.г. Женският акапелен хор „Наама”, един от най-популярните и признати в цял свят хорове от Израел. Хористите ще са специални гости на Второто издание на фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим” (превод на български - ”приятели”), който тази година се инициира от фондация „Юлангело” и община Кюстендил по случай 120-та годишнина от рождението на Димитър Пешев, обявен за праведник на света от Музея на Холокоста „Яд Вашем” в Йерусалим, зам.-председател на Народното събрание от 1938 г. и 1943 г., основен организатор на акцията по спасяването на над 50 000 български евреи от депортация през Втората световна война.

Фестивалът ще се проведе в два дни: на 25 юни от 19.00 ч. и на 26 юни от 18.00 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Във фестивалните дни ще вземат участие още: формация „Юлангело”, с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл „Св. Троица”, с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от православни песнопения и еврейски религиозни и фолклорни песни. Входът за всички концерти е свободен.

Хор "Наама" е основан през 1989 г. от Пнина Инбар – диригент, певица и аранжор. Хорът се състои от 30 професионални певици. През годините хор «Наама» печели няколко първи награди от международните конкурси: Менделсон в Германия (1996), Shirat Hayamim в Израел (1996), Arrezo в Италия (2000), Пекин, Китай (2002 г.), Ву-Xi в Китай (2004 г.), и от фестивала за православна музика «Хайновка» в Полша (2005 г.).

 

 • От 1 юли из Бургас ще се движат само новите говорещи тролейбуси

 

До края на този месец всички стари тролейбуси в Бургас ще бъдат спрени от движение и от 1 юли по улиците на черноморския град ще пътуват само чисто новите от марка Шкода/Соларис. Те са говорещи и съобщават с глас на пътниците полезна информация. В момента приключва процедура, след която с говорещи устройства ще бъдат оборудвани и всички автобуси в обществения транспорт.

 

 • Във Варна: Живописни картини на художничката Светла Косева

 

"Полъх на криле" се нарича изложбата на художничката Светла Косева, разположена в галерия "Ларго", Варна. Тя може да се види до 10 юли т.г. Светла Косева е родена на 5 август 1970 г. във Варна. Завършва Художествено училище за изящни изкуства "Цанко Лавренов" в град Пловдив. Има над 15 самостоятелни изложби в Лондон, Варна, Пловдив и София. През 2008 г. е номинирана за участие в Национална изложба на АЛИАНЦ България за живопис. Картините й са част от общи национални и международни изложби във Варна, София, Пловдив, Габрово, Севлиево и Лондон. Живее и работи във Варна.

 

 • До края на август може да се види изложбата „Русе - Торун. Място на срещата - София“

 

Eкспозицията е резположена в салона на Полския институт в столицата (ул. "Веслец" 12). Представени са 16 художници от Полша и България с различни живописни техники. С изложбата русенската художествена галерия и клуба на СБХ в Русе правят първата стъпка към възстановяване на връзките между дунавския град и полският Торун.

 

 • Премиери на роман бестселър от ирански автор в София и Пловдив

 

Премиери на една от най-забележителните книги на 2013 година – романа „Моята орис” от Паринуш Сании (Иран) ще се състои в София и Пловдив. Книгата си е завоювала големи суперлативи в последно време. Наричат я „една от най-продаваните книги в Иран за всички времена”, а американската критика я нарече „една от най-забележителните книги на 2013” (World Literature Today, САЩ). Романът завоюва на наградата за най-добра преводна книга „Бокачо“ (Италия). В София премиерата ще е на 25 юни 2014 (сряда), от 18:00 часа във Френския институт, площад "Славейков" 3. Пловдивчани могат да посетят представянето на книгата на 26 юни 2014 (четвъртък), от  

18:00 часа в Студио 1 на БНР-Пловдив, улица "Дондуков" 2. Авторката Паринуш Сании е родена през 1949 г. в Техеран. Завършва психология в Техеранския университет. Печели стипендия в Калифорнийския университет, в който има възможност да защити докторат, но тогава избухва Ислямската революция и тя се прибира в родината си. В продължение на двайсет години е главен консултант на изследователски проекти към Министерство на образованието. Именно естеството на професионалните й задължения я подтиква към писателското поприще. Проникновен познавач на душевността на иранската жена, Сании използва резултатите от направените през годините  проучвания в първия си роман „Моята орис“, отпечатан от издателство „Рузбехан“ през 2003 година. Въпреки че е забраняван на два пъти, той претърпява двайсет издания и се превръща в световен бестселър, преведен на английски, италиански, румънски и норвежки. В негова подкрепа се обявява и известната иранска общественичка и защитничка на правата на жените и децата Ширин Ебади, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2003 г.

 

 • Безплатно на премиерна прожекция: Български филм за църковната музика

 

Премиера на филма "Песен и молитва", посветен на църковната музика и литургията ще се състои на 26 юни (четвъртък) от 19 часа в киносалона Евро Синема в столицата (бул. "Ал. Стамболийски" 17). Входът е свободен. Режисьор е Слави Георгиев, а участници във филма са православни духовници, специалисти в областта на църковната музика, богослови, семинаристи и др.

 

 • Представяне на нова стихосбирка в град Гоце Делчев

 

На 26 юни от 19.00 ч. в гр. Гоце Делчев ще се състои представянето на стихосбирката "Неопитомената" автор – Рут. Канят се приятели, близки и почитатели на поезията да присъстват в лоби бар "Форел". Събитието е под заглавие "Поезия и картини".

Вход свободен! Местата са ограничени. Потвърдете своето участие на :0878625355 или на Е-mail: yankulska@gmail.com. Заповядайте!

 

 • В галерия „Париж”: Артистично семейство показва свои картини

 

"Алегории" се нарича изложбата от графики и фотографии на артистичното семейство Петър Бояджиев и Даниела Зекина, разположени в столичната галерия "Париж" – улица „Цар Самуил” 47. Тя може да се види до 30 юни т.г. Двамата българи живеят в Канада и са с дипломи от Националната художествена академия от годините 1983 и 1985. Работят години наред в областта на графиката, илюстрацията и дизайна, носители са на престижни международни награди.

 

 • Летни концерти в Борисовата градина и столичния квартал Искър

 

Богата културна програма е подготвил столичния район Искър през юни. Ето част от проявите, часът им и мястото, където се организират.

На 28 юни

-        В общинския културен институт „Надежда“ от 18 ч. ще има концерт на Софийския духов еркестър.

На 29 юни

-        В Борисовата градина, на лятната естрада, от 18 ч. ще има концерт на Софийския духов оркестър.

Повече информация за програмата можете да получите в Общинския дом на културата „Искър“, бул.“Кръстю Пастухов“ № 23, телефон – 02 9790479.

 

 • Какво ще видим и чуем на откритата сцена в парк „Света Троица“ в столицата

 

На 28 юни

От 18.00 часа - „Да се хванем на хорото“ – народни песни и хора с Александър Александров – Алекс и танцов състав „Болярка“ при читалище „Гоце Делчев – 1927”.

 

 • На 29 юни, в неделя – безплатен концерт на летището

 

Салонът на софийското летище – Терминал-1 ще даде гостоприемството си за симфоничен концерт на 29 юни /неделя/ от 10.00 часа. Ще свирят музикантите от квартет от Симфониета “София“ с богата програма. Входът е свободен.

 

Наборе.бг