nabore.bg

България

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

Ограничава се движението на автомобили и паркирането в столицата заради конференция на НАТО на 19 юни

 

От столичната община съобщиха, че заради конференцията на НАТО на 19 юни в столицата в периода до отпътуването на делегациите на 20 юни т.г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

   - на бул. „Джеймс Баучър” между бул. „Черни връх” и ул. „Златен рог”;

   - на ул. „Петър Станчев” между бул. „Джеймс Баучър” и ул. „Червена стена”;

   - на ул. „Червена стена” между ул. „Петър Станчев” и бул. „Джеймс Баучър”.

 До 23.00 часа на 17 юни се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга пред Национален исторически музей, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема. Столична дирекция на вътрешните работи ще осигури охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

  

  • От 1 юли из Бургас ще се движат само новите говорещи тролейбуси

 

До края на този месец всички стари тролейбуси в Бургас ще бъдат спрени от движение и от 1 юли по улиците на черноморския град ще пътуват само чисто новите от марка Шкода/Соларис. Те са говорещи и съобщават с глас на пътниците полезна информация. В момента приключва процедура, след която с говорещи устройства ще бъдат оборудвани и всички автобуси в обществения транспорт.

 

  • Бюрото за изгубени вещи в столичния транспорт е на площад „Възраждане”

 

Ако сте изгубили ценна вещ в столичен трамвай, тролейбус, автобус или в метрото може да я потърсите в Бюрото за изгубени вещи към центъра за градска мобилност, което се намира на площад „Възраждане” №1. Телефонът там е 02/9873346.

 

* В столичния квартал „Младост 3 отвори врати нов клуб на инвалида и пенсионера

 

Преди броени дни бе открит още един клуб за инвалида и пенсионера в столицата. Той се намира в квартал „Младост-3” до блок 334 и капацитетът му е за над 50 човека. Там ще се събират възрастните хора от квартала, за да провеждат ежедневните си срещи, да играят шах, табла и карти. В близост до него има и детска площадка, която ще бъде много посещавана и от внуците им.

   

  • Две книги за православието ще бъдат представени в Пловдив

 

Издателство "Омофор" представя две нови книги на фестивала "Пловдив чете" – това са заглавията „Богословие на просперитета. Православна критика“ и „Светици на Православието“. Първата от тях е с автор отец Теодор Стойчев – презентацията й ще бъда на 18 юни от 17,30 часа в залата на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

„Светици на Православието“ ще бъде представена на 19 юни от 18,30 часа в пловдивската книжарница „Хеликон център”. За нея и автора й Черниговския архиепископ Филарет, ще ще говорят редакторът на книгата Венета Дякова, преводачът Татяна Филева и докторът по богословие Мария Иванова от екипа на издателство “Омофор”. Входът и за двете прояви е свободен.

 

  • Безплатни прегледи за венозни и съдови заболявания ще има в столичната болница "Софиямед"

 

Специалистите от отделението по съдова хирургия в МБАЛ "Софиямед" ще преглеждат безплатно за венозни и съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се извършат на 19 юни от 10 до 15 часа и на 20 юни от 13 до 17 часа след предварително записване на телефон  0700 31 051  .

 

  • Концерт без билети на Симфониета „София“

 

На 17 юни, вторник от 19.00 ч. в зала 12 „Люмиер“ на НДК в столицата Симфониета „София“ ще изнесе концерт, които е от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“. Гост диригент е Нели Банс, Франция, а солист – Исмаел Марген - пиано, Франция. В програмата: А. Дворжак – „Чешка сюита“, Фр. Шопен – концерт за пиано №2, Ерик Сати – Гимнопедия №1, №2 и №3. Входът е свободен.

 

  • Представяне на нова стихосбирка в град Гоце Делчев

 

На 26 юни от 19.00 ч. в гр. Гоце Делчев ще се състои представянето на стихосбирката "Неопитомената" автор – Рут. Канят се приятели, близки и почитатели на поезията да присъстват в лоби бар "Форел". Събитието е под заглавие "Поезия и картини".

Вход свободен! Местата са ограничени. Потвърдете своето участие на :0878625355 или на Е-mail: yankulska@gmail.com. Заповядайте!

 

  • Летни концерти в Борисовата градина и столичния квартал Искър

 

Богата културна програма е подготвил столичния район Искър през юни. Ето част от проявите, часът им и мястото, където се организират.

На 21 юни

-        На лятната сцена „Дружба“ от 18 ч. ще има концерт на Джаз-формацията „София”.

-        В Банкя, пред пред Минералните бани, от 18 ч. ще има концерт на Софийсдкия духов оркестър.

На 22 юни

-        В Борисовато градина, на лятна естрада, от 18 ч. ще има концерт на Софийския духов еркостър.

На 28 юни

-        В общинския културен институт „Надежда“ от 18 ч. ще има концерт на Софийския духов еркестър.

На 29 юни

-        В Борисовата градина, на лятната естрада, от 18 ч. ще има концерт на Софийския духов оркестър.

Повече информация за програмата можете да получите в Общинския дом на културата „Искър“, бул.“Кръстю Пастухов“ № 23, телефон – 02 9790479.

 

  • Вечер за поета Атанас Далчев

 

ще се състои на 17 юни, вторник, в Общински културен институт „Красно село“ в столицата. Поетичната вечер ще бъде в зала 1 на института и ще започне в 18 часа. Събитито е от поредицата юбилейни вечери на бележити представители на българската литература. Вход свободен

 

  • Какво ще видим и чуем на откритата сцена в парк „Света Троица“ в столицата

 

На 21 юни

От 11.00 часа - Детски спектакъл на театрална къща „Мариета и Марионета“

На 28 юни

От 18.00 часа - „Да се хванем на хорото“ – народни песни и хора с Александър Александров – Алекс и танцов състав „Болярка“ при читалище „Гоце Делчев – 1927”.

 

  • На 29 юни, в неделя – безплатен концерт на летището

 

Салонът на софийското летище – Терминал-1 ще даде гостоприемството си за симфоничен концерт на 29 юни /неделя/ от 10.00 часа. Ще свирят музикантите от квартет от Симфониета “София“ с богата програма. Входът е свободен.

 

Наборе.бг


Момент от откриването на новия пенсионерски клуб в столичния квартал

Момент от откриването на новия пенсионерски клуб в столичния квартал "Младост-3"