nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

  • Пак пуснаха влака между София и Солун, билетът е 35 лв в една посока

 

Вече е възстановена железопътната връзка между София и Солун. Всеки ден между българската столица и Солун пътуват два влака. Композициите са съставени от два второкласни вагона - 1 български и 1 гръцки вагон. От София влакът заминава в 15:30 ч. и пристига в Солун в 22:22 ч., а от Солун тръгва в 06:55 ч. и пристига в София в 13:45 ч. В Солун този влак има връзка за и от Атина. Общият брой на седящите места във всеки от влаковете е 120. Резервацията на места е задължителна. Пътниците имат възможност да направят своите резервации до 60 дни предварително. Цената на билета за пътуване в едната посока е 34.86 лв. Желаещите да пътуват по маршрута София-Солун-София и обратно могат да се възползват от договорената между българските и гръцките железници специална оферта на цена от 25 евро. Атрактивната оферта важи при условие, че билетът е с фиксирани дати за отиване и връщане и е закупен не по-късно от 15 дни преди датата на пътуване. По тази оферта местата са ограничени по 12 места за всеки влак. Намаление от цените за пътуване могат да ползват деца от 4 до 12 години, групи над 6 човека, както и притежатели на карта Rail Plus. Притежателите на карти InterRail, Eurail и BalkanFlexipass е необходимо да се снабдят само със запазени места. Билети за влаковете, пътуващи между София и Солун, се издават във всички центрове и каси за продажба на международни железопътни билети в страната. За пътниците, които желаят да ползват влака само на територията на България, са предоставени два вагона, които ще се движат по маршрут София-Кулата-София. Билети за пътуване на територията на нашата страна ще се издават по цени за бърз влак със задължителна резервация.

 

  • Сигнали за корупция се събират в Министерството на регионалното развитие

 

от гражданите се приемат на е-mail inspektorat@mrrb.government.bg и anticorr@mrrb.government.bg и на „зелен” телефон с номер 080011918, както и на факс 9405 370. Писма могат да се изпращат и на адрес: София 1202, ул. “Св. Св. Кирил и Методий” 17-19.

 

  • В столичната болница „Света София“ - безплатни прегледи по програмата „Ин-витро 40+“

 

В Първа САГБАЛ „Св. София“ се провеждат безплатни прегледи и консултации в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми „40+“, съобщиха от пресцентъра на болницата. Те ще се осъществяват до 25 юни само след предварително записан час на тел.: 024470263 или на GSM: 0878205253. През същия период в лечебното заведение ще се провежда и безплатно психологическо консултиране за двойки с репродуктивни проблеми във връзка с емоционалните проблеми по време на ин витро лечение. Консултациите с психотерапевта Ирина Димова ще се осъществяват след предварително записване на тел.: 0887513 244.

Програмата „40+“ е насочена основно към пациентки на възраст над 40 години, но от нея ще могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв.

 

  • Националният телефон на потребителя е 0700-111-22

 

Комисията за защита на потребителя е обявила свой национален телефон 0700-111-22 за гражданите, кедето разговорите се таксуват според цените/тарифите на вашия оператор към стационарни номера 0700 на БТК. Там могат да се подават сигнали и оплаквания на потребителите. Справки за подадени жалби в София гражданите могат да направят всеки работен ден от 15:00 ч. до 17:00 ч. на телефон 02/9330565. Адресът на Централното управление на Комисията за защита на потребителите е София, площад  "Славейков" № 4А, етаж 3.    

   

  • Юбилейна изложба на художника Стоян Илиев

 

може да се види до 30 май (от 11 до 18 часа) в Артгалерията на НДК в столицата. В нея се показват над 40 творби – живопис. Стоян Илиев е роден на 13 декември 1934 г. в с. Здравец, Търговишко. През 1958 г. е приет в Художествената академия в София, където учи скулптура при проф. Любомир Далчев и завършва живопис при проф. Дечко Узунов. Творчеството му включва живопис, графика, илюстрация и оформление на книги, керамични пана, цветни стенописи и дървена пластика. Хуожникът има множество самостоятелни изложби и участия в колективни изложби у нас и в чужбина. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, НБУ, галериите в Стара Загора, Сливен, Габрово, Варна, Добрич, Търговище, Плевен, Шумен, Смолян, Велико Търново и други. Стотици произведения на художника са в редица частни колекции, както в България, така и в много страни по света. Стоян Илиев има награди от местни и международни изложби.

 

Наборе.бг


Живописецът Стоян Илиев

Живописецът Стоян Илиев