nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

  • Безплатни лекарски консултации с алерголог

 

ще има за жителите на Смолян на 15 и 16 май. Те ще се проведат в кабинет № 2 на болнцата „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. Важно условие е пациентите да не са консултирани от алерголог, да са на възраст от 5 до 55 години и да имат оплаквания, свързани с очите, кожата, носа. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон 0301/ 5 89 30, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян. А на 15 май от 16.00 часа в залата на хотел „Кипарис Алфа” в града водещият специалист в областта на имунологията и алергологията акад. Богдан Петрунов ще презентира пред медицински специалисти от областния град темата: ”Алерген – специфична имунотерапия”, информира smolyannews.com.

 

  • Нов български университет открива телефон за безплатен абонамент

 

за услугата си „Моите списания”. На 16 май ще бъде открита телефонна линия  02/8110296, където всеки, който се обади, може да заяви получаването на съдържания на български и чужди списания по имейл. Библиотеката на НБУ предлага повече от 320 заглавия периодични издания. Услугата осигурява привилегията желаещите своевременно да се информират за новостите в различни научни области.

 

  • "За буквите, в картини" се нарича изложбата от живопис

 

на художника Пламен Маков, която може да се види в столичната галерия-книжарница "София Прес" /ул. „Славянска” 29/ до 30 май т.г. Пламен Маков е роден през 1970 г. в София. Завършва специалност „Живопис” в Художествената академия. Преподавател е по живопис в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн - София. Имал е няколко самостоятелни изложби.

 

  • Концерти за 100 години от рождението на Борис Христов в Кюстендил и София

 

С безплатен концерт на формация „Юлангело”, озаглавен „Поклон, маестро!” и изложба на детски рисунки, вдъхновени от великия бас Борис Христов, Кюстендил ще отбележи 100 години от рождението му. Концертът ще се състои на 16 май 2014 г., от 18.00 ч. в градската галерия „Владимир Димитров-Майстора” със специалното участие на оперния певец Пламен Бейков – ученик от последния клас на Борис Христов.

Гост-музиканти са вокален ансамбъл „Св. Троица” от София, с диригент Елиянка Михайлова. Акцент в програмата ще бъде народната песен „Легенда за страшния канъ Крумъ”, която Борис Христов изпълнява пред цар Борис III на Богоявление 1942 г. Силно впечатлен, царят го изпраща да „усъвършенства пение” в Италия с държавна стипенция. В програмата са включени още оперни арии и православни песнопения. На концерта ще бъде представена и изложба с рисунки на деца от арт-ателие „Духовна пътека за млади зографи” в Кюстендил, вдъхновена от музиката на Борис Христов.

В София тази програма ще бъде представена на 18 май 2014, от 17.30 ч. в Музикален център „Борис Христов” на ул. "Цар Самуил" 43. Входът и за двете събития е свободен.

 

 Изложбата на Петър Мичев във варненската галерия "Ларго"

 

може да се види до 28 май, т.г. Галерията, където могат да се видят живописните платна на Петър Мичев се намира до Римските терми, на адрес – улица „Хан Крум” № 8, Варна.

 

  • Акварели на художника Георги Терзиев

 

могат да се видят в салоните на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей  при БАН в столицата до 28 май. Тематично изложбата е съставена от 20 картини от с. Горни Лом - едно необикновено пътуване към турлашкия край. Георги Терзиев е роден в Пловдив през 1965 г. Завършва Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура, специалност Дърворезба и Учителски институт в Дупница, специалност Изобразително изкуство и трудово обучение. Преподавател по изобразително изкуство в СОУ "Св. Константин Кирил Философ" в Пловдив. От 1992 г. е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив, специалност иконопис. От 1998 г. твори в областта на акварелната живопис, където намира истинското си призвание. Творби на художника Георги Терзиев се намират в частни колекции във Франция, Испания, Германия, Япония, САЩ и Канада.   

 

  • В Банкя безплатно кастрират дворни кучета на софиянци

 

В столичния район „Банкя“ стартира кампания за безплатна кастрация и регистрация на дворни кучета на софиянци. Тя ще продължи до края на октомври. Процедурата е напълно безплатна; всяко кастрирано куче е освободено от данък - 24 лв. годишно; за неплатена такса и нерегистрирано куче глобата е 200 лв, която ще се избегне при участие в кампанията; кастрираните кучета са по-здрави и живеят по-дълго; по време на кастрацията се извършва ваксинация срещу бяс, вътрешно и външно обезпаразитяване, чипиране и регистриране. Телефоните за заявка на кастрация на дворно куче са:  02/9314160  и  02/93141 64. Транспортирането за район „Банкя“е изцяло ангажимент на фондация „Четири лапи“. Всеки желаещ може да доведе за кастрация дворното си куче и направо в клиниката на фондация "Четири лапи" на ул. “Александър Стамболийски“ №37 в Банкя. Клиниката е отворена всеки работен ден от 9 до 17:30 ч.

 

  • Изложба и филми за художниците от столичния квартал „Изгрев”

 

На 15 май, четвъртък, от 18.00 ч. в Музея на социалистическото изкуство, на ул. „Лъчезар Станчев” № 7 /срещу КАТ/ ще бъде открита ХІХ годишна изложба на художниците от столичния район „Изгрев”. В настоящата експозиция са включени произведения на Ивана Енева, Юли Дерменджиев, Бранимир Цаков, Пеню Вълчанов, Михаил Петков, Михаил Карапаунов и др. Изложбата на художниците от „Изгрев” ще бъде експонирана от 15 до 31 май. Входът в Музея на социалистическото изкуство ще бъде свободен. В нощта на музеите - на 15 срещу 16 май, в музея от 21.00 часа ще бъдат прожектирани документални филми на БНТ за художниците Ненко Балкански, Никола Мирчев и Дечко Узунов.

   

  • Изложението "Доверете се на българското"

 

може да се разгледа в НДК в столицата, етаж 0-2 до 18 май, от 10.00 до 20.00 часа. Входът е свободен. Участват български производители, търговци, предприемачи, водещи български фирми, които предлагат различни български продукти в следните области: храни, напитки, козметични продукти, облекло, обувки, детски артикули, мебели, стоки за бита. За допълнителна информация: телефон 02/ 989 72 40, е-mail: fairs1@bcci.bg и www.facebook.com/DovereteSeNaBulgarskoto.

 

Наборе.бг