nabore.bg

Безплатно

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

  • До 2 октомври фермерите могат да декларират в областните дирекции „Земеделие” колко животни са им загинали от син език

 

На 2 октомври 2014 г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни в следствие на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление по образец за форсмажор в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания-2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане. За да получат субсидиите си, те имат задължение да задържат във фермите заявените за субсидиране глави добитък в рамките на 100 дни след приключване на кампанията – от 9 юни до 17 септември. При загуба на животно, стопаните трябваше да го заменят с друго. Изискването е записано в Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане. Заявления за син език ще се подават с бележки от екарисажите или протоколи от ветеринарните лекари

Земеделските производители са длъжни да представят доказателствени документи към заявлението за форсмажорни обстоятелства. С тях ще се удостоверява смъртността във фермите, в следствие на епидемията от син език (бележки от екарисажите или протоколи от ветеринарните лекари). Починалите животните задължително трябва да са идентифицирани чрез номера на ушната марка.

 

  • В сряда, 17 септември в София се открива живописна изложба на трима много популярни художници  - Милко Божков, Светлин Русев и Стоян Цанев

 

Експозицията се открива в 17,00 часа в столичната галерия „Форум” (бул. „Левски“ 93А). Тримата художници Милко Божков, Светлин Русев и Стоян Цанев са колкото известни, толкова и различни автори с дълъг творчески път се представят с най-новите си работи, в по-голямата си част рисувани специално за галерия „Форум”. Преди година и тримата посрещнаха кръгли годишнини с големи ретроспективни изложби, в които се оглеждаше не само творческият им път, но и сложното движение и утвърждаване на независимото и самобитно творческо начало във време на официална нормативна естетика. Преминали със сериозни изяви през реномирани галерии в Европа, Япония и Америка, техни произведения са притежание на много галерии, музей и частни колекции в целия свят.

 

  • В четвъртък, 18 септември – уличен театър пред НДК

 

На 18 септември, четвъртък, от 20,30 ч. в пространството пред Националния дворец на културата ще може да се види спектакъл от Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”. Това е представлението „Maкбет” – уличен спектакъл за възрастни на театъра „Бюро Подружи” от Познан. Режисьор – Павел Шкотак.

 

  • В Благоевград – изложба за човека, пръв съобщил на света за холокоста

 

На 24 септември, сряда от 19.00 ч., в Американския университет на Благоевград ще се открие изложбата „Ян Карски – човек на свободата”. Предвижда се и прожекция на филма „Пратеник от ада“. Изложбата е подготвена от Музея за история на Полша. Филмът е кратък разказ за Ян Карски, човека, първи съобщил на света за холокоста.

 

  • В Пловдив се представят художници в неравностойно положение

 

До 30 септември, по време на Есенния салон на изкуствата в Пловдив, Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив", Сдружение „Синя зона“ и Галерия „АлтерЕго“ представят в къща Недкович 10-тата поред изложба на художници в неравностойно положение. Мотото на тазгодишната изложба е "След 10 години" и в нея ще вземат участие 17 творци: Аделина Алексиева, Паола Стоева, Петранка Карастоянова, Надежда Белева, Миню Бонев, Петкан Наков, Денислав Тодоров, Никола Русев, Мариана Маринова, Даниела Максимова, Емилия Радушева, Йордан Алексиев, Тихомир Витков, Цветелина Цонева, Кирила Георгиева,Таня и Милена Траянова.

 

  • В Русе се излагат номинираните снимки от фотоконкурса „Запази духа на Русе”

 

До 30 септември във BH кафе-библиотеката в дунавския град може да се види изложба на снимките от фотоконкурса "Запази духа на Русе". В продължение на два месеца, от май до юли, русенци изпращаха своите творби за участие и е време да покажем как изглежда Малката Виена през техните очи. 82 снимки от 33 автори бяха номинирани от жури в състав: българският актьор и фотограф Симеон Лютаков, Диана Ковачева от Клуб на дейците на културата, Даниела Бюрова от ОП "Русе арт" и Габриела Стефанова от Дружество на журналистите.

 

  • В Нова Загора: Изложба „Изкуството на плаката – млади полски творци” 

 

До 19 септември в новозагорската галерия „Руси Карабиберов“ може да се види изложбата „Изкуството на плаката – млади полски творци”. Авторите са възпитаници на факултета по графика на Варшавската академия за изящни изкуства. Те са млади, но в Полша и в чужбина вече са ги забелязали. Изложбата включва техните дипломни плакати, които са квинтесенция на няколкогодишното им обучение в ателието по графика на проф. Лех Майевски и добра равносметка на следването в едно от най-добрите художествени училища в света.

 

  • Безплатен концерт за международен конкурс по композиция Централния военен клуб в столицата

 

В шестото издание на Международния конкурс по композиция участваха 45 произведения от 23 държави. Международното жури, предсетателствано от Георги Мишев/България/, определи следните награди:

Анджело Мартинес/Бразилия/ II награда за La parole non dette /Недоизказаните думи/

Атанас Атанасов/България/ II награда за CONCERTO piccolo non tanto GROSSO

Едуард Щрауман/САЩ/ III награда за Voces Musicales di San Marco/Музикални гласове от Сан Марко/

Иван Божичевич/Р. Хърватска/ получи наградата на "Софийски солисти" за Memories of a Birch tree/Спомени от брезата/.

Наградените произведения ще бъдат изпълнени от Камерен ансамбъл "Софийски солисти" на 19 септември 2014 г. в Централния военен клуб от 19 часа. Вход свободен.

 

Наборе.бг