nabore.bg

България

Пенсионерите: Г-н Калфин, защо не сме представени в тристранката?

Председателят на пенсионерската организация Национална инициатива „Социална спреведливост” и тв водещ от телевизия СКАТ Сашо Радев е направил следното изказване по време на дебатите за промени в пенсионната система със социалния министър Ивайло Калфин:

Уважаеми г-н Калфин!

Вземам повод от поредната актуализация на пенсионната система. По принцип подкрепям тревогата и загрижеността Ви относно пенсиите след 2025 г. и приемам завръщането на вноските по втория стълб към НОИ.

Отново поставям въпроса за липсата на представителност на пенсионерското съсловие в Тристранната комисия, тъй като ние не сме работници за да ни представят Профсъюзите и не ни плащат работодателите! Ще си позволя да развия нашето виждане, въпреки че не е пряка тема на днешната среща, но три месеца не можете да ни приемете поне протоколно!?!

Ето защо ще развия нашето виждане с настояване да ни подкрепите в законодателна инициатива за узаконяване на тристранна комисия по проблеми на пенсионерите!. Нека условно я назовем “3 в 1”.

В нея трябва да влезат двама представители от властта – може би Ваш зам. министър и депутат, двама представители от НОИ – може би зам. председателят и председателят на Надзорния съвет, двама представители от пенсионерското съсловие – може би от Конфедеративния съвет на ОПВХБ и от Националния пенсионерски съвет, като най-големи обединения на НПО. Тя може да започне незабавно своята работа – да се регистрира като НПО в Софийския градски съд и министерството на правосъдието, докато чака решението на законодателя и ние ще го направим, независимо от всяко друго мнение, включително и Вашето!

Незабавно тази комисия ще постави два въпроса:

1.Финансово осигуряване на пенсионния фонд към НОИ, с годишен аванс от 4 млрд. лв., с които бюджета спонсорира изплащането на месечните пенсии през 2015 г. Тези пари могат да се поискат с външен заем и да се изплащат от бюджета с ежемесечните вноски по 350 млн. лв. недосъбирани от властта. В краен случай новорегистрираното НПО може да инициира това искане за подкрепа и гаранция от ЕС!?! Може и като социална европрограма!

2.Възстановяване на правоползването и плодоносенето от дареното недвижимо пенсионно имущество през 1952 г. на Профсъюзите и Министерство на здравеопазването, с условието “Грижа и обслужване на пенсионерското съсловие”, което не се изпълнява. По този въпрос ще започнем съдебно дело от Софийския градски съд до Страсбург!

Ние сме на социалното дъно като четвърта маймунка, носеща останалите три – Властта, Работодателите и Профсъюзите и търсим Вашето съчувствие!

 


Инж. Сашо Радев

Инж. Сашо Радев