nabore.bg

Свят широк

Благородна завист към най-богатите в Европа: Средната пенсия в Люксембург е 3000 евро

В миниатюрното херцогство възрастните минават на държавна издръжка като навършат 65 години

 

Според едно изследване най-богатите пенсионери в Европа живеят в малката държава Люксембург. Херцогството с население около 500 000 души има среден размер на пенсията около 3000 евро. За сравнение, в Германия пенсионерите получават средно 790 евро. Според същото изследване с минималната пенсия от  77 евро под българските пенсионери се нареждат само албанските с 55 евро на месец.

 

Какви са условията за живот

 

 на възрастните в миниатюрната европейска страна? Средната продължителност на живота в Люксембург е 81 години за двата пола. Причина за това със сигурност и доброто здравеопазване тук - по качеството на медицинските услуги страната и на  16-то място в света.

Средната възраст за пенсиониране тук е 58 години и 11 месеца. Възрастта за заслужен отдих е една и за мъжете и за жените - 65 години. Преди навършилите възрастта за пенсия не са бързали да изоставят активния труд. Но сега това се е променило. Статистическо проучване от 2014 г. показва, че процентът на заетост за люксембургците между 55 и 69 години е доста по-нисък от средния за Европа. За хората между 50-54 години той е 78% срещу 76% в другите европейски страни, но само 56% от 55-59 годишните работят , за разлика от 64% от работещите в другите страни в същата възрастова група.

 

44% от сегашните пенсионери в Люксембург признават,

 

 че са се оттеглили „преждевременно”. Всеки трети в сферата на строителството например  изтъква здравословни причини за спиране на трудовата си дейност. Още нещо любопитно - 16% от заетите в банковия сектор се пенсионират след богато обезщетение. В публичния сектор  64% от хората се пенсионират на минималната допустима възраст.

От друга страна за 31% от пенсионерите в Люксембург изискуемата от 65 години се възприема като  ограничение да работят по-дълго. Това се отнася най-вече за младите пенсионери и  възрастните базработни. 10% от хората продължават да работят на половин ден. Причините са главно нефинансови - личностно развитие или нуждата от общуване с хора.

Във Великото херцогство

 

има нещо като подготвителен период

 

 за преминаване от активен трудов живот към пенсиониране. От него се възползват са основно жените.

За разлика от българските си събратя, даже на преклонна възраст, жителите на Люксембург не спират да пътешестват, не се отказват от ресторантите и следят тенденциите в модата. Вместо да се нагърбват с отглеждането на внуците, предпочитат често  да пресичат  границата с Франция, Белгия или Германия, за да посещават известни курорти там. В този край на Европа децата не знаят какво е да отглеждаш родителите си, тъй като пенсиите им осигуряват достоен живот.

 

Силвия ПРЕДОВА от Люксембург, специално за в. “Златна възраст”