nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Пенсионер проектира канал между Черно и Егейско море

Една стара балканска мечта от години е завлядяла мислите на 80-годишния столичанин Харалампи Даскалов – да проектира плавателен канал между Черно и Егейско море. Инженерът, който има богат опит като строител на язовири, тунели, канали и каскади, през 2005 г. успява да се отскубне от лапите на тежка болест и оттогава досега непрекъснато работи по проекта на така наречения „байпас на Босфора”.

В работата Даскалов не е сам – дълго време му е помагал колегата инж. Станимир Станимиров.

Мегапроектът ще даде нови икономични и екологични възможности на България. Очаква се покрай канала да се развие търговията, туризма, няколко от нашите градове ще станат пристанища. 

„С проекта България ще стъпи на 3 морета и 2 континента”, обяснява инж. Даскалов, който е запознал с идеята си министерството на икономиката.

Там му отговорили, че ще я разгледат през 2012 г., но работата още не е задвижена. Пенсионерът не крие, че за построяването на канала е необходима голяма политическа воля: „У нас от 30 години не е построен нито един язовир, време е да се реализира нещо по-голямо! Кризата ще отстъпи един ден – нека тогава направим канала между двете морета”      

По изчисления на Даскалов за осъществяването на проекта ще са необходими 15 млр. лв., а ако се използват шлюзове, може да излезе и по-евтино. Очаква се по канала дължината на българските брегове да бъде около 110 км, а туристическият поток на сезон да надвишава 6000-7000 пътници в корабчетата по направленията Бургас-Средец-Елхово-Одрин-Димотика и т.н.

Предвидено е каналът да се прокопае и експлоатира от три държави – България, Турция и Гърция.

„Не искам да ме смятат за безпочвен мечтател или изкуфял старец. Днес епизодично някой си спомня за моя голям опит в хидростроителството – канят ме за експерт по проекти.”, казва бай Харалампи Даскалов и не губи кураж, че един ден ще плуваме по неговия канал.

 

Наборе.бг


Инж. Харалампи Даскалов

Инж. Харалампи Даскалов