nabore.bg

В джоба

Проф. Никола Алтънков: Пенсиите трябва да се увеличават с 20 % годишно

Трябва да се направи точно обратното на онова, което в момента се върши в България, за да може животът у нас да стане по-поносим. Това мнение изрази проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет „Санта Барбара“.

Сега в България се казва, че доходите и пенсиите ще бъдат увеличени, но когато имаме икономически растеж и увеличение на производителността на труда. Това са абсолютни глупости, казва ученият - обратното, според него се прави в развитите страни и така трябва да се направи и у нас. А именно - незабавно увеличаване на доходите поне с 20-30% на година, увеличаване на паричната маса със същите темпове, увеличаване на бюджетния дефицит поне с 5%, намаление на данъците по ведомост, постоянно увеличаване на вътрешния дълг.

„Предлагам икономика на търсенето, както в САЩ всички европейски страни. Дръзко увеличаване на пенсиите с 20% на година, след 3 години и седем месеца ще доведе до двойно увеличаване на пенсиите два пъти на година – януари и юли“, мотивира тезата си ученият. Според неговите разчети това ще струва на държавата 64 млн. на година, нещо, което можем да си го позволим.

 

www.barekov.com

 

 


Проф. Никола Алтънков

Проф. Никола Алтънков