nabore.bg

България

Новина от книжарниците: Разкази за забравения подвиг

Сборникът „Българските герои по фронтовете на Първата световна война“ със сигурност ще ви върне националното самочувствие

 

Изпосталялата ни историческа памет отмина с почти пълно мълчание и 100-годишнината от началото на Първата световна война. Радостен факт на фона на общественото безразличие към подвига на стотиците хиляди българи, дали най-хубавите си дни, здравето и живота си в името на националния ни идеал е книгата, която ни поднасят Йото Пацов и Иван Мечков – „Българските герои по фронтовете на Първата световна война“.

Опустошителното чувство, че разрастващата се

 

епидемия от национален нихилизъм,

 

ловко съчетавана от вътрешните и външни врагове на България с разрухата във всички области на държавността, културата, икономиката и обществото е дълбоката причина за появата на тази книга. В наше време особено яростни са опитите да се срине всякаква почит към миналото, всяка светла българска следа в историята, да се отрече, осмее и омаловажи всякакъв принос на българите в историята им, в историята на Европа, в историята на света. Едни от най-старателно и методично укриваните страници от нашата история са свързани с участието на България в Първата световна война, от началото на която тази година се навършва едно пълно столетие. Съставителите са си поставили за цел не само да се върнат към онези страшни и славни години, но и да го направят чрез разказите на хора, за които героизмът и патриотизмът на българите не са празни думи

 

от речника на лицемерната политическа демагогия.

 

И то не за да правят оценка на политическия избор и военните решения и действия на българските правителства и управници от онова време, а за да припомнят подвига на фронтоваците от всички краища на изтерзана България, на онези мъже, за които войната е била възможност да се възстанови погубената от велики сили и подли съседи справедливост, за които е било непоносимо да съзнават, че има техни братя, запокитени от политическите игри на безчовечни империи в робска участ и обречени на пълно заличаване.

За героите разказват техни съвременници, често също ветерани от Европейската война, с езика и стилистиката на следвоенните години.

Премиерата на книгата ще се състои на 15 октомври от 18 ч. в зала 1 на Централния военен клуб в София.