nabore.bg

Не може да бъде

Паяците Аспарух и Кубрат живеят в дома на доцент

Стоян Лазаров осигурил жертвените патици за Любо Нейков във филма “Мисия Лондон”

 

Повечето от нас отглеждат у дома си четириноги любимци. С уважение и милосърдие обаче трябва да се отнасяме към всяко живо създание на планетата, казва доц. д-р Стоян Лазаров от БАН. Любовта му към животните е огромна и за него не е странно да превърне дома си в зоологическа градина, децата му да се къпят с крокодили, а жена му да открие гарга във фризера и да запази спокойствие. В дома му има 5 змии, варан, 8 плъха, огромен аквариум с риби. Заниманията му с животни целят и да привлекат повече деца към тази кауза. Двамата му сина ходят на кръжок в зоопарка всяка неделя, където се правят акции за деца. Д-р Лазаров също изнася беседи там и организира зелени училища из цяла България. Под формата на игра и забава децата научават за зимния сън, за горите, растенията и природата.

 

Самуил, Кубрат, Омуртаг и Аспарух

 

Вече 15 години работата му е свързана с паяците и той решава да им се отблагодари по някакъв начин и да популяризира тази голяма група членестоноги. Тъй като хората изпитват вродена неприязън, той е решен да промени нагласата им към паяците. Така му хрумва идеята за изложба на паяци. Събира група от млади хора от 16 до 30 години, с които провеждат експедиции, за да може да видят в как се ловят паяци в естествената им среда. Всичко това мотивира децата да ги нарисуват и техните рисунки стават част от изложбата наречена "Музей на паяка". 

Оказва се, че паяците в момента са процъфтяваща група, в която има над 40 хиляди вида, а в България са около 1000. Самият Стоян е открил десет нови вида паяци у нас. Кръщава ги с имената на български владетели - Самуил, Кубрат, Омуртаг, Аспарух. Целта му е учените от света да научат каква история е имала България.

 

Осигурява и дресира патиците за филма "Мисия Лондон"

 

Докторът доставя на филмови продукции странни животни, много от които нощуват в дома му. Случвало се е дори еднометрово крокодилче да се разхожда из хола му, за да не се депресира преди снимките, ако го държат дълго затворен. Той осигурява и прословутите патици за филма “Мисия Лондон”, които Георги Стайков и ексдепутатът Павел Чернев “задигат” от езеро в лондонски парк, а след това готвачът Любо Нейков кълца със сатър и крие във фризера на посолството. Стоян обяснява, че патиците са доста интересни и лесни за дресиране.

 

Неговото полувълк-полукуче е истински актьор

 

Оказва се, че вълчето било пребивано системно и жестоко. Дори било дадено за евтаназия, но докторът успял да го вземе и с много грижи го вдигнал на крака. "Кръстоската между вълк и куче създава трудности, защото освен проблеми със социализацията, хибридните животни са особено податливи на вирусния ентерит", обяснява Стоян. "Но пък те се разболяват три пъти по-рядко от кучетата, доста по-издръжливи са, имат много по-развито обоняние, бързо се адаптират към снимачната площадка. Той е роден актьор, последно го снимахме в клип на фолкпевица", смее се докторът.

 

Козата Мая "участва" във филм с Бен Крос

 

Когато Стоян избира козичка, за филма "Черната гора", Мая веднага грабва вниманието му, защото долавя в нея специално излъчване. Животното останало за 10 дни при баща му в Панагюрище, за да го дресира. Обучението преминало с вкусни лукчета и захарчета, на които Мая не можела да устои. По сценарий козичката е първото живо същество, на което се натъкват в дълбоката гора изгубените герои от филма. Стоян разказва, че козите са доста интелигентни животни, не по-малко умни от кучетата.

 

Вестник „Златна възраст”

 

 


Доцент Стоян Лазаров с един от паяците

Доцент Стоян Лазаров с един от паяците

Ученият години наред осигурява животни за различни филмови продукции

Ученият години наред осигурява животни за различни филмови продукции

Ако отидете на гости на Стоян Лазаров изненадите никога не свършват

Ако отидете на гости на Стоян Лазаров изненадите никога не свършват

Този опитомен полувълк е играл в много филми

Този опитомен полувълк е играл в много филми

Доцентът на снимачната площадка с актьори

Доцентът на снимачната площадка с актьори